Може и да мислите, че здравето на сърцето е нещо,

...
Може и да мислите, че здравето на сърцето е нещо,
Коментари Харесай

4 евтини, но много полезни за сърцето храни

Може и да мислите, че здравето на сърцето е нещо, за което ще започнете да се тревожите едвам, когато станете на годините на баба си. Но истината е, че сърдечно-съдовите болести са една от най-водещите аргументи за смъртност в международен мащаб. И в никакъв случай не е прекомерно рано да започнете с превантивните ограничения. Всъщност, колкото по-рано, толкоз по-добре.

Покажете малко обич на сърцето си, като му осигурите най-хубавата грижа. Как да започнете? Лесно - започнете с най-хубавите храни за здравето на сърцето. И въпреки че нямаме нищо срещу супер статуса на семената от чия, годжи берито, акай и други суперхрани, потвърдили се в това отношение, не е нужно да търсите нищо кой знае какъв брой особено.

Червено цвекло
Салата от алено цвекло е едно от най-вкусните и потребни неща, на които да заложите през студените месеци. Но и освен - цвеклото има много необятен диапазон на развъждане, и може да го намерите на пазара до късна пролет.

Това е повече от добра вест, тъй като цвеклото обезпечава извънредно богат коктейл от потребни съставки - измежду тях обилие от субстанции, борещи се с възпалителните процеси, като антоцианини, бетаин и лутеин, които с изключение на всичко останало, се грижат и за здравето на сърцето.

Нитратите пък, които се съдържат в цвеклото (и които са напълно разнообразни от тези с неприятната слава), се грижат за поддържането на уравновесено кръвно налягане.

Независимо дали на салата, запечено на фурна, на крем чорба, или като добавка към прясно изцеден сок или смути, цвеклото е страховит метод да се погрижите за здравето на сърцето.

Само не забравяйте - листата на цвеклото съдържат също толкоз богат набор от потребни субстанции, и са ужасно допълнение към салатата, тъй че никога не ги изхвърляйте.

Цитруси
Независимо през кой сезон на годината, постоянно може да разчитаме на многообразие от цитрусови плодове за бърз приток на витамини и други потребни за сърцето субстанции.

Доказателството - едно проучване открива, че постоянната консумация на грейпфрут може да докара до доста намаление на кръвното налягане. Друго проучване пък открива, че ежедневното приемане на цитрусови плодове може доста да понижи риска от сърдечносъдови болести при дамите.

Ако купувате портокали от сигурен източник, и знаете, че те не са били третирани с химикали, можете умерено да сложите портокала с кората в сокоизстисквачката. Така ще извлечете и изгоди от антиоксиданта хесперидин, който се съдържа единствено в кората, и който намалява кръвното налягане.

Варива
Няма да се уморим да приказваме за всички изгоди, които ви носят боба, граха, лещата и нахута. Защото тези дребни, дребни зрънца са талкова напомпани с протеин, фибри и други потребни за сърцето субстанции като желязо, фолат и калий, че просто няма по какъв начин да ги пропуснем.

Няма и по какъв начин да ни омръзнат, тъй като има толкоз доста разнообразни - и еднообразно вкусни способи, по които да ги приготвим. А изгодите са незаменими - варивата могат да понижат холестерола и високото кръвно налягане, както и да оказват помощ с контрола на тежестта.

Освен това, варивата са една от най-хубавите за бюджета варианти, тъй че заредете шкафа богато и не се опасявайте да ги употребявате, под всевъзможни форми.

Овесени ядки
Овесените ядки може да звучат единствено като вид за закуска, само че истината е, че те напълно сполучливо се вписват и в други хранения денем - в това число вегетариански кюфтенца, бисквити и други печива.

Защо да ги изберете - тъй като съдържат изключителните 4 г фибри и 5 г протеин единствено в половин чаена чаша. А знаете какъв брой положителни са фибрите за сърцето, нали?

Освен това, с овесените ядки си набавяте бета глюкан, който понижава холестерола. Според едно проучване, 3 г бета глюкан дневно може да понижи неприятния холестерол (LDL) с 5 до 10%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР