Може да ви се струва варварско, но да сложите бебе

...
Може да ви се струва варварско, но да сложите бебе
Коментари Харесай

Зловеща история: Шокиращата мода на бебешките клетки

Може да ви се коства варварско, само че да сложите бебе в клетка е било считано за нещо напълно обикновено единствено преди век. 

Висящите „ бебешки кафези “ излезли на мода, откакто били изобретени през 1922 година , само че всичко е тръгнало от книгата на доктор Лутър Емет Холт от 1884 година - „ Грижата и храненето на децата “.

Там е написано, че бебетата би трябвало да бъдат „ проветрявани “ .

„ Необходим е чист въздух за възобновяване и филтриране на кръвта, а това е също толкоз належащо за здравето и растежа, колкото и вярната храна “, написа Холт. „ Апетитът се усъвършенства, храносмилането се усъвършенства, бузите стават червени и се виждат всички признаци на здраве. “

The bizarre history of the baby cage, 1934-1948 New York
— imumbox (@imumbox)
Тогава се е мислело, че този способ оказва помощ за здравето на бебетата и укрепва имунната им система, с цел да устоят по-лесно при елементарни настинки. Смятало се, че излагането на бебета на ниски температури - както на открито, по този начин и посредством къпане в студена вода - ще им обезпечи прочут имунитет против заразяване с леки болести.

In the late 19th century, in Britain, they used to " air " babies to promote healthy life. This got started cropping from the parenting books and was introduced by Dr. Luther Emmett Holt who wrote about " airing " in his 1894 book The Care and Feeding of Children.
— The Bizdom (@teambizdom)
 

И до момента в който лекари като доктор Лутър Емет Холт съветвали просто да се сложи кошницата за новородено покрай отворен прозорец, някои родители отишли малко по-далеч. Елинор Рузвелт, която по нейни думи „ не знаеше безусловно нищо за развъждане или хранене на бебе “, купила телена клетка за пилета след раждането на щерка си Анна Закачила я на прозореца на жилището си в Ню Йорк и оставяла Ана вътре да си подремне , до момента в който угрижен комшия не заплашил, че ще я рапортува на управляващите.

" Baby Cages: The 1930s Solution To Giving Your Child Fresh Air "
— animal liberation, antinatalism, atheism & realism (@TheBaldVegan)

Изненадващо, само че това се трансформира в мода. Първият търговски патент за бебешка клетка е подаден през 1922 година от Ема Рийд от Спокейн, Вашингтон. Клетките стават известни в Лондон през 30-те години на предишния век измежду живеещите в жилища без достъп до дворове.

Не е напълно ясно по кое време тъкмо известността на бебешките кафези е почнала да понижава, само че евентуално има нещо общо с повишените терзания за сигурността на децата през втората половина на XX-ти век.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР