Може да сте го пропуснали.В своя 45-минутен новинарски бюлетин петък

...
Може да сте го пропуснали.В своя 45-минутен новинарски бюлетин петък
Коментари Харесай

Скръб, предизвикателство и надежди след смъртта на Алексей Навални

Може да сте го пропуснали.

В своя 45-минутен новинарски бюлетин петък вечерта съветската телевизия отдели 28 секунди в новините за Алексей Навални.

Смъртта му беше обявена съвсем пътем.

Само 28 секунди за индивида, който се трансформира в най-видната опозиционна фигура в Русия и най-известният пандизчия в страната.

Алексей Навални в действителност е бил доста неща: юрист, блогър, герой против корупцията, политически деятел - и постоянно бодил в очите на Кремъл, написа в собствен разбор Би Би Си.

Не всички руснаци го поддържаха. Но в продължение на десетилетие той беше единствената опозиционна фигура в Русия, способна да изведе огромен брой протестиращи по улиците - в цялата страна - да бунтуват против държавното управление, да подлагат на критика корупцията и да желаят свободни и почтени избори.

Ето за какво Кремъл го видя като опасност.

Навални имаше харизма и мощ на характера, както и възприятие за комизъм и дарба да въодушевява - необичайност за съветски политик.

Той също по този начин разбра силата на интернет за предаване на посланията си. Той и екипът му продуцираха и качиха извънредно изпипани документални филми, които хвърлиха светлина върху хипотетичната корупция по най-високите етажи на властта в Русия.

По това време управляващите очевидно желаеха да избегнат превръщането на Навални в политически страдалец.

Следваха съдилища и физически набези.

През 2017 година зрението му беше повредено, когато беше напръскан със зелена антисептична багра. Три години по-късно в Сибир той е токсичен с нервнопаралитичен сътрудник и е превозен с хеликоптер до Германия за животоспасяващо лекуване. Той оцеля и упрекна Кремъл, че се пробва да го убие.

И въпреки всичко на идната година - макар опасенията за сигурността му - той се върна в Русия.

Защо се върна?

Може би „ политикът в него “ му споделяше, че с цел да реализира смяна вкъщи, той би трябвало да е в Русия. Но съвсем незабавно се озова в пандиза.

Сега Алексей Навални е мъртъв. Руските управляващи настояват, че той е изгубил схващане след разходка в наказателна колония и че медицински екипи са се пробвали, само че не са съумели, да го реанимират. Поддръжниците му са уверени, че това е политическо ликвидиране.

Ще има ли политически последици?

Основните опозиционни водачи в страната са или в заточение, или в пандиза. Със гибелта на Навални мрачните времена станаха още по-мрачни. Това евентуално ще деморализира още повече съперниците на Кремъл.

Западните водачи упорстват президентът Владимир Путин да бъде измамен под отговорност и упорстват за съществени последици за Кремъл.

За поддръжниците на Алексей Навални обмислянето на политическите последствия от гибелта му не е техен приоритет сега. Те са в печал.

До „ Стената на скръбта “ в Москва - мемориал на жертвите на политическите репресии от епохата на Сталин - руснаци полагаха рози и карамфили и палиха свещи в памет на водача на опозицията.

В страна, в която несъгласието е съвсем заглушено, за мнозина тук полагането на цветя е акт на храброст, написа още Стив Розенберг от Би Би Си.

„ Видях новините на телефона си “, споделя Михаил. „ Първата ми реакция беше „ Това е просто смешка. Не може да е истина “. Но по-късно новините идваха от ден на ден и повече и повече. И аз плаках един час. "

„ Бях с приятелите си [когато разбрах] “, споделя Алина. „ Бях сломена. Наистина си мислех, че това не може да се случи. Никога. "

„ Никога не сме предполагали, че това може да се случи “: това е фраза, която слушам толкоз постоянно от руснаци в последно време.

Полицията за битка с безредиците се опита да разчисти площада пред мемориала.

„ Движете се. На никого не е разрешено да се събира тук “, споделя офицер.

„ Имаме право да сме тук “, крещи жена. „ Искаме да стоим тук и ще го създадем. Тази улица не е ваша. Тя принадлежи на всички. "

Започват арести и се чуват крясъци „ Позор! Срам! “

Въпреки възприятието на потрес, хората към момента се надяват на по-добро бъдеще, на друга Русия и това е техният лъч светлина в мрака.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР