Може да се окаже страшно, когато хората решат да имитират

...
Може да се окаже страшно, когато хората решат да имитират
Коментари Харесай

7 книги, вдъхновили престъпления в реалния живот

Може да се окаже ужасно, когато хората решат да имитират изкуството. Но това се е случвало доста пъти и за положително, и за зло. Сред тях има нарушители, които употребявали книги като ентусиазъм за своите закононарушения. В тази публикация ще разгледаме литературни произведения станали ентусиазъм на злокобни събития.

1) " Дневниците на Търнър "
Романът на Уилям Лутър Пиърс от 1978 година „ Дневниците на Търнър “ всъщност съставлява визията на неонацистите за дистопично бъдеще, в това число гражданска война и расова война. Смята се, че книгата повлияла на повишаването на расисткото принуждение в Съединени американски щати. Вероятно най-скандалното закононарушение, повлияно от „ Дневниците на Търнър “ е бомбеният атентат в Оклахома Сити на 19 април 1995 година Тимъти Маквей и Тери Никълс употребявали камион бомба, с която умъртвили 168 души и ранили повече от 680. През 2021 година Amazon изтегли спорната расистка книга от платформата си.

2) " Спасителят в ръжта "
Романът на Дж. Д. Селинджър от 1951 година повлиял едно от най-известните закононарушения в света - убийството на някогашния бийтъл Джон Ленън в Ню Йорк на 8 декември 1980 година Марк Дейвид Чапман е индивидът, виновен за закононарушението. Той твърдял, че бил въодушевен от книгата. Чапман даже го четял, когато бил хванат от полицията на мястото на престъплението.

3) " Вампирски летописи "
Може би сте осведомени с някои от книгите от поредицата романи на Ан Райс (много от тях са превърнати във филми), като „ Интервю с вампира “ и „ Кралицата на прокълнатите “. През 2003 година Алън Мензис от Шотландия твърди, че бил въодушевен от книгите, което го предиздвикало да убие приятеля си. Всъщност той споделил, че героинята Акаша му споделила да го направи. Мензис умрял в пандиза през 2004 година

The Third Edition of My

REAL BANNED BOOKS LIST

books supressed or costly to their author (as opposed to mandatory readings for children)

I've found lists of books that are subject to import controls in western countries, so there will be more editions (note: all previous…
— CatGirl Kulak
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР