Може да се каже, че през тази година наблюдавахме земетресения,

...
Може да се каже, че през тази година наблюдавахме земетресения,
Коментари Харесай

Сеизмолог: През тази година наблюдавахме земетресения с по-катастрофален характер

Може да се каже, че през тази година наблюдавахме трусове, които бяха с по-катастрофален темперамент. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " по Радио " Фокус "   доцент Пламена Райкова, началник департамент " Сеизмология " в НИГГГ. Земетресението от 6 февруари в региона на Турция и Сирия нанесе извънредно доста вреди. Имаше доста жертви и потърпевши и голям брой хора останаха без домове. Земетресението беше с доста мощен магнитуд от порядъка на 7,8, като след него последва и една много мощна афтършокова поредност, която в допълнение нанесе вреди на към този момент по този начин разхлабените  структури, които имаше там ", уточни Райкова.

Тя напомни, че по-късно земетресение, по този начин по-близо до нас,  се осъществя и едно земетресение в региона на Румъния, с епицентър град Търгу Жиу, на 13 февруари с магнитуд от 5,3.

" След това имаше земетресение на идващия ден, на 14 февруари, имаше по-силно събитие с магнитуд 5,8, което беше усетено на територията на страната. Това огнище също не беше се активизирало доста дълги години, както и това, което се осъществя и в региона на Турция. Подобно на земетресението от Турция и това в Румъния също беше съпроводено с огромна афтършокова поредност, която се следи и до през днешния ден, към момента има по-слаби събития, които се записват в този регион и до през днешния ден. Също по този начин в реда на нещата е да се спомене и земетресението в региона на Мароко от 8 септември също тази година, което също имаше пагубен темперамент. То беше с магнитуд 6,8, нанесе извънредно доста вреди, и то в по-старата част на града, където постройките са много остарели и имаше доста жертви и потърпевши също по този начин. С по-силен магнитуд беше и земетресението от декември месец тази година в региона на Филипините, където се очакваше даже и цунами в следствия на земетресението. То беше с магнитуд 7,5 от 2 декември. Това е в международен мащаб сеизмичността, уточни сеизмологът.

По думите и, на територията на нашата страна също се наблюдаваше сеизмичност, умерена, като да вземем за пример земетресението от 7 юни с магнитуд 4,9 в региона на Пловдив, сред Асеновград и Пловдив. Земетресението беше доста съществено усетено на територията на град Пловдив, Асеновград и близките градове, даже в региона на София. Имахме земетресение, също по този начин поредност от събития, която стартира през септември, по-слаби умерени земетресения в региона на град Симитли, които към момента се записват и до през днешния ден имаме няколко събития, които са с доста слаб магнитуд, само че към момента поредицата си продължава.

Райкова уточни още, че земетресението от февруари месец в региона на Турция е било в една доста сериозна конструкция, която през последните 100 години не е осъществила подобен вид мощни събития, каквото е това на 6 февруари. Затова е имало и подобен резултат. Самата конструкция е извънредно комплицирана и огромна, тя е от порядъка на към 500 км, формирана от доста и най-различни сегменти с друга дължина и имаща опция да генерира подобен вид събития. Иначе, за тази част на Турция това не е нещо, което не се е случвало и преди, просто доста години не се е било случвало.

По думите на сеизмолога, когато едно земетресение се осъществя нощем, когато хората са си по домовете, вероятността да имаме повече жертви и потърпевши е доста по-голяма, в сравнение с в случай че те са в административните здания денем или на открито. Когато е нощем събитието, човек реагира извънредно по-бавно, той се разсънва или до момента в който се реагира, става по този начин, че има повече жертви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР