Може да измине разстояние от 1000 километра с един резервоарВодородният

...
Може да измине разстояние от 1000 километра с един резервоарВодородният
Коментари Харесай

Първият водороден влак вече вози пътници

Може да измине разстояние от 1000 километра с един контейнер

Водородният трен е изцяло беззвучен и е предопределен за придвижване по обичайни, неелектрифицирани линии

Първият в света трен, задвижван с водород, направи своя световен дебют с пасажери. От понеделник два локомотива Coradia iLint към този момент возят пасажери сред градовете Куксавен, Бремеравен, Бремервьорде и Букстеуде, западно от Хамбург, Германия.

Енергийно ефикасните влакове бяха създадени от френската инженерингова компания Alstom. Водородният трен направи дебютния си пробег в Германия през март 2017 година Той е изцяло беззвучен и е предопределен за придвижване по обичайни, неелектрифицирани линии, заяви GreenTech.bg.

Замяната на дизеловите локоммотиви за влакове с водородни носи огромно заричане за по-екологичен превоз освен в Германия, само че и по света. Технологията е от огромно значение, тъй като превозът е един от секторите с максимален принос за замърсяването на въздуха и парниковия резултат на Земята.

Водородните влакове се зареждат в Бремервьорде, изясни изпълнителният шеф на Alstom Анри Пупарт-Лафард на гала по откриването. „ Първият в света водороден трен стартира комерсиалното обслужване на пасажери и е подготвен за серийно произвеждане “, добави шефът.

Яркосините влакове Coradia iLint сега обслужват 100-километрово трасе. Подобен трен обаче може да измине разстояние от 1000 километра с един контейнер с водород.

Влаковете разчитат на горивни кафези, които могат да създават електричество от комбинирането на водород и О2. Моделите са извънредно ефикасни при преобразуването – непотребната електрическа енергия може да се употребява в йонни литиеви акумулатори, съхранявани на борда. Единствените странични артикули, отделяни от този развой на генериране на ток, са пара и вода.
още по тематиката
Много немски провинции към този момент са изразили интерес да вкарат водородните влакове в работата на своите транспортни ЖП линии. Компанията на собствен ред разгласи, че до 2021 година ще пусне общо 14 водородни влака в провинция Долна Саксония.

Новото потомство влакове са с нулеви излъчвания и са доста привлекателни, поради по-тихото си придвижване, опазването на природата и способността си да работят без електрифицирани железопътни линии. Те обаче костват висока първична цена. „ Разбира се, закупуването на водороден трен е по-скъпо от дизеловия трен, само че е по-евтино при придвижване, “ разяснява Щефан Шранк, планов управител в Alstom.

Въпреки това доста страни са подготвени да платят по-високата цена в името на по-чистия въздух. Франция възнамерява да пусне в употреба първия си водороден трен до 2022 година На опашката чакат още Англия, Холандия, Норвегия, Дания, Италия и Канада.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР