Може да изглежда странно, че учените изследват атмосферно явление от

...
Може да изглежда странно, че учените изследват атмосферно явление от
Коментари Харесай

Учените най-после откриха причината за мистериозната мъгла, убила 12 000 души в Лондон през 1952 г.

Може да наподобява необичайно, че учените изследват атмосферно събитие от преди 68 години, в случай, че има купища модерни проблеми, с които да се борим, само че от време на време поуките от предишното могат да ни оказват помощ със сегашните проблеми. 

Такъв е казусът с новото проучване на учени от Тексаския университет A&M. Не единствено, че са разплели дългогодишната историческа тайнственост, само че са стигнали до скъпа информация за справяне с проблемите в най-замърсените градове в света. 

Въпросното събитие е „ мъглата палач “, която пада над Лондон за няколко дни през 1952 година Тя  се появява за първи път на 5 декември и се подвига четири дни по-късно с минимум 12 хиляди жертви, с към 150 хиляди души в болница и хиляди недокументирани починали животни. Въпреки Закона за чистотата на атмосферния въздух, който се приема ненапълно като отговор на случая, действителните аргументи за нещастието бяха незнайни до момента. 

Чрез атмосферни изследвания на мъглата в Китай и лабораторни опити доктор Рени Джан  и неговият екип стигат до отговор: азотният диоксид, който трансформира относително по-безопасния серен диоксид в смъртоносната сярна киселина. 

„ Хората са знаели, че сулфатът има огромен принос за мъглата и че частиците сярна киселина са били образувани от серен диоксид, отделян от изгарянето на въглища за битови потребности, електроцентрали и други – изяснява Джан. „ Но по какъв начин серният диоксид е трансфорат в сярна киселина не е било ясно. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР