Може да има отпор от ЕС, но никой не може

...
Може да има отпор от ЕС, но никой не може
Коментари Харесай

Богомил Манчев: Поне 2 години и половина, докато отидем с каска и кирка на АЕЦ Белене

Може да има отпор от Европейски Съюз, само че никой не може да ме убеди, че ние не сме способни да потвърдим правотата си във връзка с градежа на АЕЦ " Белене ". Това съобщи пред bTV ръководителят на Българския атомен конгрес Богомил Манчев. Думите му са във връзка появилата се информация, че ще е належащо ново утвърждение от Евросъюза.

Припомняме, съветската компания " Росатом ", френската " Фраматом " и американската " Дженерал електрикс " се сплотяват в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата , оповестена от българското държавно управление и " Националната електрическа компания " за строителството на АЕЦ " Белене ".

За да се строи нуклеарна централа обаче, т рябва да е утвърден техническият план от Агенцията за нуклеарно контролиране.
 АЕЦ
АЕЦ " Белене " бил политически дебелоглав

България няма потребност от плана, уверен е Иван Хиновски

Манчев изясни, че заради прекъсване на плана през 2012 година, макар че той има стрес тест и е минал всичките си проверки и е подготвен за автограф и заради изтеклото време и след " Фукушима ", основателят му - съветската страна, по искане на НЕК, която е притежател на плана, би трябвало да направи разбор на изменените нормативи, годни сега в европейската общественост и да напише кой е годен и кой не е. Експертът разясни, че това би трябвало да бъде признато от нашия нуклеарен регулатор, а не от европейски.

По негови думи, в случай че им съществени промени в нормативната уредба, които би трябвало да бъдат преработвани, значи планът има проблем.

В случай че няма, от Агенцията за нуклеарно контролиране ще подпише лиценза и ще дефинира нещата, които би трябвало да се поправят при правенето на работен план. Според Манчев това няма да забави възможното започване на строителството.

Той разясни, че единственият изминал документ у нас е разрешителното за стоеж, което има отминалост.

Целият развой по желание на вложител, правене на плановата компания, до момента в който отидем с каската и кирка на обект, ще отнеме към 2 години и половина , в случай че сме доста стегнати, предвижда той.

Председателят на атомния конгрес позволи, че идните избори могат да забавят процедурата.
 Радев чака по-бързо да се почисти казуса с лиценза на АЕЦ
Радев чака по-бързо да се почисти казуса с лиценза на АЕЦ " Белене "

Не можело да се опитваме да строим исполин с глинени крака
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР