Може да говорим за началото на края на тази пандемия,

...
Може да говорим за началото на края на тази пандемия,
Коментари Харесай

Проф. Георги Попов: Може да говорим за началото на края на тази пандемия

Може да приказваме за началото на края на тази пандемия, като всяко едно инфекциозно заболяване. И тази вирусна зараза минава през една цикличност и твърдо имам вяра в понижаване, и изгубване на броя на заболелите. Това се вижда и от данните на СЗО, която сподели, че във всички райони на света има понижаване на броя на случаите. Това сподели за Bulgaria ON AIR специалистът по инфекциозни заболявания проф. Георги Попов.

" Болните са доста, само че това пък оказва помощ да се доближи до оня световен имунитет, за който всички се стремяхме при започване на пандемията, само че тогава беше прекомерно погрешно да се приказва за това. Привидно направляваме обстановката, само че по-скоро имам чувството за целеустремено оставяне на този по-лек вид - Омикрон, да обхване, колкото се се може по-голяма част от популацията, с цел да може да се сътвори стаден имунитет ", добави още проф. Попов.

" Като всяко едно вирусно заболяване - задачата и на този на ковид не е да убива повече хора, а да се популяризира повече и да живее по-дълго време. Минахме интервала, в който имахме по-тежките разновидности - Делта, когато имаше повече смъртни случаи. Сега с Омикрон и неговите подварианти болестта е много по-заразно и боледуват доста повече хора, в това число и боледували, само че протича по-леко ", сподели проф. Георги Попов.

" В момента в България са позволени осем препарата за лекуване на Ковид-19. Това са антивирусните лекарства ремдесивир. И моноклоналните антитела - това е нещото, което най-вече работи в сегашния миг. С огромно неспокойствие чакаме да пристигна препаратът Paxlovid. Това заболяване стана амбулаторно, все по-малко ще се върви към хоспитализиране на тези заболели. Вирусът работи прекомерно друго върху хората - има провали върху душeвността, има провали върху белите дробове. Уязвими са бъбреците, както и черният дроб. Нерядко имаме увреждания на сърцето ", разяснява проф. Георги Попов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР