Може да бъде направен опит цената на кризата да бъде

...
Може да бъде направен опит цената на кризата да бъде
Коментари Харесай

Синдикатите настояват: Минимална заплата 850 от юни, от 2024-1000 лв.

Може да бъде изработен опит цената на рецесията да бъде трансферирана върху работещите хора, споделиха на взаимна конференция президентите на Конфедерация на труда „ Подкрепа " и на Конфедерация на самостоятелните синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров.

 

Намираме се в средата на нищото, нямаме действителен сътрудник, с който да водим стратегически договаряния, сподели Димитър Манолов, оповестяват от Българска телеграфна агенция. Предизвикателствата не са по никакъв начин малко, измежду тях са приходите, въпреки и в последния работен ден на Народното събрание да имаше решение, което никой не харесва. Припомняме, че Народното събрание реши минималната работна заплата да се дефинира като 50 % от междинната.

 

Решението беше отчасти подкрепено от синдикатите. Те се оповестиха срещу това, че съотношението е закрепено и не дава опция за тристранни договаряния и по-висок размер на минималната заплата.

 

Според европейската инструкция за съответни минимални работни заплати се регистрират доста на брой знаци, единият от тях е – издръжката на живота, припомниха синдикатите. Работодателите също не поддържаха предлагането, като през вчерашния ден даже оповестиха, че ще сезират Европейска комисия.

 

Има напрежение в няколко сектора, като да вземем за пример в " Български пощи ", където се събират подписи за протестни дейности. Подобна е обстановката и във ВиК бранша и градския превоз в София, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

По време на събитието в централата на КТ " Подкрепа " бяха показани обновената взаимна Декларация с ограничения в региона на приходите, зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за общественото напрежение в страната и готовността за протестни и протестни дейности.

 

Двата синдиката упорстват за растеж на приходите, който да компенсира инфлацията за годината, само че не по-нисък от 15 % в частния и държавния бранш. За организациите, работещи на терен, двете конфедерации желаят нарастване на заплатите с 20 %.

 

Минималната работна заплата би трябвало да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 година да стане 1000 лв., считат КТ " Подкрепа " и КНСБ. Синдикатите желаят въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на МРЗ, което ще подтиква потреблението и ще понижи неравенството.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР