Може би сте от хората, които обичат плодовете и не

...
Може би сте от хората, които обичат плодовете и не
Коментари Харесай

Плодове, които едва ли сте опитвали

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Да се опитате да си визиите усета на тези екзотични плодове е като да си визиите нов цвят. Това е сбирка от някои плодове, които надали сте чували, а още по-малко евентуално е да сте опитвали.

Ягодово дърво

Макар ние да не бяхме чували за това растение, може би някои от вас са осведомени с него. Има цели три типа, като в Европа е публикуван типа Арбутус. Среща се най-вече в средиземноморските райони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхнина. Не се ядат сурови, тъй като усетът им е противен, само че се употребяват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от типа мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, само че се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му нормално са червени, само че могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, само че вътрешността е доста сладка. Ядат се пресни, само че се и сушат, ферментират и вършат на сладко. Дори неотдавна известна марка комерсиализира сокът от алена мирика.

Пръстов лайм

Макар множеството от нас постоянно да ядат цитрусови плодове, става известно че много огромна част от тях не са ни известни. Има над 100 разнообразни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс. Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг към 10 см. Може да има разнообразни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е сходна на тази на нар.

Ръката на Буда

Още един цитрусов плод, който евентуално малко от вас са виждали. Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в неясно лилаво. Плодът има дебела кора и дребна вътрешност. Често се сервира в будистките храмове като знак на молещи се ръце. Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, защото сърцевината му не е горчива като при множеството цитрусови плодове.

Дива къпина

Дивата къпина е кехлибарен плод, възходящ в алпийската и арктическата тундра, както и в северните гори. Растението доближава до 20-25см на височина, а плодовете му са меки и сочни къпини. Ако се ядат пресни, къпините имат доста характерен кисел усет. Ако ги оставите да презреят, тогава усетът им става по-сладък и мек. Дивите къпини постоянно се вършат на сладко или желе, а в някои скандинавски страни от тях се подготвя обичаен ликьор.

Фейхоа

Фейхоата е плодно дръвче, което пораства в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение. Вътрешността на плода е сходна на тази при домата, като покрай кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е доста мек плод и може да бъде обелен благодарение на лъжица. Вкусът му прилича композиция сред гуава, ягода и ананас.

Имбе

Този плод, прочут още като Африкански мангостин е необятно публикуван в тропическите елементи на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава дребни оранжеви плодове с тънка кора, които доближават 2-3см в диаметър. Имбето има прелестен сладостен усет, само че след него остава кисел привкус. Плодът нормално се яде свеж, само че може да се употребява и за подправянето на виновност и ликьори. Придобил е неприятна популярност с това, че цапа извънредно доста.

Хлебно дърво

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е непосредствен родственик на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш. Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща даже в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да доближи 50см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Монстера

Монстера се отглежда по света като декоративно растение, само че не всеки знае за вкусните му плодове. Те порастват до 25-30см. на дължина и диаметър 3-4см. – наподобяват на зелен кочан царевица. Имат зелени люспи по кората, които се надигат при узряване. Под тях е ядливата вътрешност, която прилича по тип и усет тази на ананаса.

Испански лайм

Испанският лайм е публикуван по тропиците, изключително в Централна и Южна Америка и някои елементи на Африка. Плодът е зелен и има огромна ядлива вътрешност. Традиционно се лапа целия плод и се изсмуква сока му. Вкусът му е като на елементарен лайм, единствено че по-кисел.

Розова ябълка

Известна още като восъчна ябълка, розовата ябълка е сбирка от към 1100 типа, които се срещат в някои региони на Африка и Южна Азия. Повечето типове дават плод, само че тук преглеждаме по-специално типа Syzygium samarangense, чийто плодове са розови, лилави или червени. Миришат и имат лек усет на роза, откъдето идва и името им. Съдържат доста вода, също като динята.

Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка пораства в Мексико и Колумбия. Дървото доближава до 25м. височина и е извънредно сензитивно към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява. Сърцевината на плода е сходна по усет и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се свеж и постоянно се употребява като сурогат на шоколада. Някои го ядат в композиция с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и доста калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Ягодова гуава

Ягодовата гуава, известна още като перуанска гуава, се среща в Бразилия. Плодът е сходен по мярка на елементарната гуава и се яде като се разреже на две и се извади сърцевината. Ягодовата гуава има лек усет на ягоди, а кората й прилича усета на роза.

Захарна палма

Захарната палма пораства в Южна и Югоизточна Азия. Дървото е много огромно и доближава височина 30м. Има огромни листа и живее до 100 години. Плодовете са към 10см. в диаметър и имат твърда черупка. За да изпиете сока му, би трябвало да изрежете горната му част. Вкусът прилича този на екзотичния плод проличава.

Гигантска Карнегия

Карнегията е голям кактус, който се среща в пустинята Сонора и дребна част от Бая, Калифорния. Има доста огромна дълготрайност на живота и единствено за израстването на едно отклонение са нужни 70 години. Плодът на карнегията съдържа стотици дребни черни семки, сред които е сочната сладка вътрешност.

Дуриан

Дуриан е тропическо дърво, което е необятно публикувано в Югоизточна Азия. Плодовете му са огромни и могат да доближат тегло 4кг. Сърцевината му издава доста мощна и неприятна миризма, която се усеща даже и през кората. Поради тази причина плодовете на дуриана са неразрешени за превозване в самолетите и градския превоз на някои азиатски страни. Миризмата е описвана като комбинация сред терпентин, свински изпражнения и лук. Изненадващо обаче усетът му е напълно друг – сходен на крем карамел с лек привкус на бадеми.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР