Може би сте чували хора да твърдят, че най-дългата дума

...
Може би сте чували хора да твърдят, че най-дългата дума
Коментари Харесай

Ще ви отнеме часове, за да я прочетете: Най-дългата английска дума

М оже би сте чували хора да настояват, че най-дългата дума в британския език е " antidisestablishmentarianism " - остарял термин, който се дефинира като " опълчване на отдръпването на държавната поддръжка или признание на открита черква ".

Със своите 28 букви и 12 срички тя сигурно е дълга, само че не е наложително да е най-дългата. Заровете главата си надълбоко в мрачните кътчета на британския речник и ще откриете, че съществуват доста по-дълги думи. 

Думата, която се произнася за три часа 

Някои хора настояват, че най-дългата дума в британския език има 189 819 букви, като стартира с “methionyl… ” и приключва с “...isoleucine ” . Колкото и да е изкушаващо, няма да изпишем думата напълно, защото това ще отнеме часове наред.  

През 2017 година MrBeast разгласява видеоклип в YouTube, в който изговаря цялата дума и му лишава малко под 2 часа.  

Думата е цялостното химическо название на титин - най-големият прочут протеин, който се състои от над 34 000 аминокиселини. Тя е толкоз необикновено дълга, тъй като всъщност изброява всички аминокиселини във веригата, която образува протеина. 

Въпреки това може би не е напълно тъкмо да го назовем " дума ". Няма да я откриете в нито един речник, защото множеството лексикографи считат, че сходни названия са " словесни формули ", а не действителни думи. 

The Longest Word In English? It'll Take You Hours To Read
— IFLScience (@IFLScience)
Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis  

Ако желаете по-малко противоречив кандидат, " pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis " се счита за най-дългата дума, включена в речници на Оксфорд. Това е дума от 45 букви, която се отнася до белодробно заболяване, породено от поемане на дребни частици силициев диоксид от вулканично изригване. 

Отново някои хора могат да възразят против включването на тази дума в речниците, защото това е механически термин, който не се употребява в ежедневното другарство. 

Освен това някои настояват, че думата е измислена - т.е. хората, които са я основали, съзнателно са я създали неуместно дълга, с цел да чупят върхове. Всъщност тя не е органично измислена от доктор или академик, а е наложена в британския език през 30-те години на предишния век от Еверет М. Смит, някогашен президент на Националната лига на главоблъсканиците.

Най-дългата дума в света 

Освен в британския език, в доста други езици има извънредно дълги думи. 

Немският език е прочут със своите комплицирани думи, в които голям брой думи са залепени една за друга като тухлички “Лего ”. С 63 букви най-дългата дума в Германия е " Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz " , която разказва закон, създаден през 1999 година по време на рецесията със спонгиформната енцефалопатия по говедата (BSE), с цел да контролира етикетирането на говеждото месо в немската провинция Мекленбург-Предна Померания. 

До 2013 година обаче казусът значително бил овладян и законът бил анулиран, а от този момент думата не се употребява.  Днес най-дългата дума, която можете да намерите в немския речник, е " Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung ", която има нещо общо със застраховането на коли. 

Според Световните върхове на Гинес (GWR) най-дългата дума в света включва 195 санскритски знака, транслитерирани до 428 букви от латинската писменост. Използва се за изложение на региона на Тамил Наду в Индия и се написа по следния метод: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द- सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स ्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कु ल-तल्प- कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु- लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन् द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकात िसौरभ-मेदुर- लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-व िमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोक ान् 



* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР