Може би сте чували, че морските свинчета имат специално изискване

...
Може би сте чували, че морските свинчета имат специално изискване
Коментари Харесай

Защо морските свинчета имат нужда от витамин C

Може би сте чували, че морските свинчета имат особено условие за витамин С в храната си – само че за какво им е нужен и дали животинчето ви получава задоволително? Сега ще ви разбираем за какво, както и кои храни го съдържат и за какви признаци на дефицит при морските свинчета би трябвало да внимавате.

 HappyWoman_Astrology_1200x300

 infomax-logo-50-15-HW  

 infomax-logo-50-15-HW

Нуждаят ли се морските свинчета от витамин С, също както хората?

Знаем, че витамин С е потребен за хората, и е тъкмо по този начин и за морските свинчета. Този специфичен витамин е толкоз значим, тъй като се употребява за производството на колаген, който е конструктивен детайл за доста разнообразни типове телесни тъкани. Това значи, че витамин С е нужен за здрава кожа, стави и венци, а също по този начин се употребява при заздравяването на рани. Освен това той е от жизненоважно значение за имунната система – това изяснява за какво на всички ни е казвано да изядем един портокал, в случай че се усещаме зле!

Като се имат поради всички тези приложения на витамин С, ясно е какви са изгодите, които той носи здравето. Но за какво приказваме единствено за витамин С за морските свинчета, а не и за другите ни домашни любимци? Интересно е, че съвсем всички други животни, които отглеждаме, могат да създават сами витамин С в тялото си. Така че зайците, хамстерите и другите ни джобни приятелчета не би трябвало да се тормозят какъв брой от този витамин получават в храната си. Само морските свинчета и ние, хората, би трябвало да си набираме задоволително витамин С.

Какво се случва, когато този значим витамин липсва при морските свинчета?

Витамин С е значим за доста разнообразни елементи на тялото, има цяла гама от признаци, които вашето свинче може да развие, в случай че не разполага с задоволително количество подобен. Не е изключено да забележите, че козината им е неприятна, имат язви по кожата или венците, диария, проблеми със зъбите или подути крайници и стави. Освен това те може да не желаят да се движат обикновено, да наподобяват зле и да не одобряват храната си.

Общото название на дефицита на витамин С при морските свинчета е „ скорбут “ – тъкмо както може би сте чували за моряците, които са били на кораби без богати на витамини храни. За да избегнете признаците на скорбут, е жизненоважно вашето морско свинче да получава задоволително витамин С в храната си.

 морски свинчета, морските свинчета Защо морските свинчета имат потребност от витамин C

Стабилизиран витамин С за оптималната изгода

За да могат морските свинчета да си набират задоволително от този по този начин потребен витамин, би трябвало да им осигурите пълноценна и добре уравновесена храна. Здравословната диета за морските свинчета съдържа към 80 % сено плюс порция специфична храна тези животинки, както и малко пресни зеленчуци. Може да употребявате и пакетираната храна, само че значимо е да изберете такава с високо наличие витамин С. Важно е обаче освен количеството на този витамин, добавено в храната – има няколко аргументи, заради които количеството витамин С, което сте прочели на опаковката, може да не подхожда на количеството, което вашето свинче приема.

На първо място, витамин С е релативно неустойчив и има податливост да се разгражда във времето, изключително в случай че е изложен на светлина, топлота и влага. Това значи, че в случай че храната е престояла дълго време на рафта, вашето прасенце може въобще да не получи доста витамин С от нея!

Трябва да съобразите и дали косматият ви другар изяжда цялата храна, която му се дава. В доста от смесените храни витамин С се прибавя към пелетите, само че те постоянно са минимум вкусната част, което значи, че някои морски свинчета избират да ги оставят.

Освен пелетите, вторият източник са пресните зеленчуци. Сред най-предпочитаните разновидности са зелето, магданозът, спанакът, чушките за салата и броколите (цветчетата, а не стъблата). Като общо напътствие, преобладаващата част от порцията зеленчуци на животното би трябвало да е зеленолистна.

 морски свинчета, морските свинчета, за фамилията Защо морските свинчета имат потребност от витамин C

Какво би трябвало да извършите, в случай че имате подозрения за дефицит на по този начин потребния витамин при морските свинчета?

Възможно е морските свинчета да си набират задоволително витамин С посредством здравословна диета, включваща подобаващи гранули и зеленчуци, само че има и добавки за тези свинчета, които не съумяват сами. Ако имате някакви терзания, коства си да обсъдите с ветеринарния доктор условията. В някои случаи може животните да се нуждаят от повече витамини от нормалното, са в случай че порастват, са бременни, кърмят дребни бебета, заболели са или страдат от признаци на скорбут.

Ако още се чудите „ Нуждаят ли се морските свинчета от витамин С? “, отговорът е изрично „ да “. Витамин С е значима част от диетата на вашето свинче, само че не е единствената, тъй че се пробвайте да му осигурите всичко належащо, с цел да е крепко.

Полезни препоръки:

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР