Може би не военните, а служителите на Национална служба за

...
Може би не военните, а служителите на Национална служба за
Коментари Харесай

НСО, Доган, Пеевски, Радев и едни 44 милиона лева

Може би не военните, а чиновниците на Национална работа за " Охрана " (НСО) би трябвало да охраняват границата дружно с полицията при мигрантски напън - въпреки всичко и те са военизирани. Освен това сходна активност изцяло се покрива с член 13 от Закона за националната работа за защита, където са дефинирани главните функционалности на ведомството с бюджет от 44 милиона лв. за 2020 година (около една трета от бюджета на контраразузнаването). Малко над половината от тези 44 милиона са за заплати, другото е за коли, гориво, парцели, които НСО стопанисва.

Но какво ще стане, в случай че мъжете в костюми престанат да возят със служебните мерцедеси българските депутати? Тогава националните избраници ще замязят на сътрудниците си от Бундестага - ще би трябвало да вървят пешком от Народното събрание до някогашния Партиен дом, където заседават множеството парламентарни комисии, да употребяват лични коли или такси (градският превоз е знамение невиждано), с цел да се приберат у дома, с цел да вземат облеклата си от химическо почистване, с цел да отидат на ресторант с сътрудници и/или сътруднички. А брачната половинка на президента ще би трябвало да потърси различен превоз, когато ѝ се постанова да отиде на шопинг.

И въпреки да няма нищо по-естествено от гореизброеното, нищо от това няма да се случи. През 2020 година 44 милиона лв. на данъкоплатците ще се харчат за улеснения и сигурност на няколкостотин души в най-бедната страна на Европейски Съюз. Без рационално опрощение и аргументация за какво е належащо и значимо всичко това за националната сигурност.

Четири години. Много открити въпроси

Дейността на НСО бе уредена преди четири години със закон - след ялови диспути за службите по време на второто държавно управление на Бойко Борисов. От Реформаторския блок (РБ) лансираха известни хрумвания във връзка с НСО, само че не бяха законодателно уредени. Радан Кънев, тогава водач на ДСБ и народен представител от Република България, се беше възмутил, че НСО, " излишък от комунистическия режим ", продължава да съществува, въпреки да няма аналог в нито една демократична страна в Европа.

Днес Кънев, към този момент евродепутат, е доста по-радикален - упорства за закриване на НСО и трансформирането ѝ в - да вземем за пример - звено за противопоставяне на тероризма. През 2015 година той уточни като добър образец Германия, където службата за битка против тероризма се занимава и с защитата на висши политици, до момента в който в България антитерористичното звено разполага със стотина души щат.

Подобно разбиране има свои дълбоки учредения - тероризмът и киберпрестъпността са дефинирани като световни провокации пред сигурността. Помните ли пробива в Националната организация по приходите (НАП), при който изтекоха персонални данни на над 5 милиона жители и компании? Да не забравяме и това: че радикализирането на хора по интернет, както и хибридните закани са и българска действителност. И все пак страната отделя едвам 5 милиона лв. за киберсигурност, съвсем колкото и за екипа за битка против тероризма. Излиза, че за противопоставяне на най-големите закани в 21 век българските ръководещи са сметнали, че са нужни четири пъти по-малко средства, в сравнение с за задоволяването на прищевките им и опазването на личните им кожи.

В българския парламент, оживяващ се от полемики за размера на партийните дотации и по този начин единомислещ при преназначаване на някогашен основен прокурор на нова стрелкова позиция, няма кой да инициира подобен диалог. Той минава през въпросите от какви промени се нуждае българската система за национална сигурност в подтекста на огромните закани пред световната такава.

Например: за какво финансовото разузнаване да не бъде извадено от ДАНС, където вегетира като профилирана дирекция? Все отново, предвид на мечтаното влизане в Механизма на обменните курсове (ERM II) България е дала обещание да усъвършенства надзора върху небанковия финансов бранш и напълно да приложи разпоредбите на Европейски Съюз в битката против прането на пари. Което значи: транспониране на четвъртата и петата инструкция в националното законодателство.

Добре охранявани мъже

Вместо това НСО влиза в новинарските излъчвания само около злополуките и пътните произшествия, провокирани от коли, карани от държавните гардове. Също и около шлагера с защитата на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и съпартиеца му и народен представител Делян Пеевски, както се оказва, един от най-застрашените хора в републиката.

И в случай че американските данъкоплатци са наясно, че за защитата на фамилията на президента Доналд Тръмп заплащат над 120 милиона $ годишно, то в България всеки опит да се научи какъв брой тъкмо коства НСО да пази Доган и Пеевски удря на опорката " класифицирана информация ". Популистки по тематиката се включи тези дни и президентът Румен Радев, обявявайки, че те не би трябвало да употребяват защита от НСО - не тъй като нямало закани за сигурността им, а тъй като можели и сами да си платят за гардове. Ноторно знае се, че са състоятелни.

В ефира на Дарик радио Радев съобщи, че е подготвен да се откаже от защитата си, както и че е належащо да се преразгледа листата за спомагателни охраняеми лица - отвън тези, които заемат висши държавни постове. По закон междуведомствена комисия, в която, с изключение на шефът на НСО, влизат ръководителят на ДАНС, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, а при потребност и шефовете на военното и цивилно разузнаване, вземат решение кой е заплашен и дали НСО да го охранява. Без публичност. В тази връзка се чака решение за защита за новия началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров, употребил законно гардове на НСО като основен прокурор. Но защото и предшественикът му - някогашният началник на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев - бе " обзаведен " с държавна защита, елементарно за досещане е, че Цацаров ще продължи да бъде защитаван.

Охрана до гроб за строителите на мирния преход?

Благодарение на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ стана известно по какъв начин си партнират Движение за права и свободи и НСО. Движението за права и свободи обезпечава колите за защита на Доган и Пеевски, а НСО заплаща заплатите на охраняващите офицери. Като партия, публично издържаща се от партийната дотация, и парите за колите, и парите за заплатите излизат от един и същи джоб - този на данъкоплатеца.

Защо обаче Доган и Пеевски не си наемат частни охранители? Отговорът се съдържа в член 14 от Закона за НСО - никоя частна охранителна компания няма огромните пълномощия, дадени на държавните гардове. Карадайъ не пропуща да изтъкне заслугите на Доган като този-комуто-дължим-мирния-преход-към-демокрация-след-възродителния-процес. Очевидно дългът на нацията още не е изплатен и с порцията " леден запас " за милиони за догановия Топлоелектрическа централа " Варна ".

Кой да бъде защитаван?

След Нова година от Движение за права и свободи ще изискат промени в активността на НСО. По думите на Карадайъ, ще предложат " трите институции - министър председател, президент и ръководител на Народното събрание, да бъдат охранявани, само че не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки ". Ще изискат и законово да се закрепи партньорството им с НСО - застрашените лица, които могат да си го разрешат, да обезпечават средствата за отбраната си на НСО.

Едва ли в ГЕРБ ще се възпротивят на тези законодателни промени, които на процедура са лични услуги. Те имат устойчиво партньорство с Движение за права и свободи - и желаят да са доста добре охранявани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР