Може би най-възрастната обущарка в България е 91-годишната Иванка Колева

...
Може би най-възрастната обущарка в България е 91-годишната Иванка Колева
Коментари Харесай

91-годишна обущарка от Варна кипи от енергия и продължава да работи

Може би най-възрастната обущарка в България е 91-годишната Иванка Колева от Варна. Тя кипи от сила и даже е написала книга за живота си. Издадена е в " бутиков " тираж - за околните й и за обичаното й предаване - " България в 60 минути ". Освен че поправя обувки и кърпи чанти, Иванка обича да пее национални песни, да преде и да плете.

Въпреки минусовите температури, печката на дърва в ателието гори, а Иванка работи.

Намерила е време да напише и книга, в която споделя за своите родители, по какъв начин е станала обущарка, по какъв начин е срещнала любовта на живота си, за своите деца и внуци. В 30 страници е събрала 91 години живот. Труден живот, по тази причина и няма ненужно изложение, единствено обстоятелства.

Всичко помня! Дори го виждам и взех решение да го напиша след мен да знаят баба им, прабаба им и прапрабаба, и да знаят какво съм претърпяла, споделя Иванка.

И с тази задача се е справила сама, с цел да може с книгата да изненада своето семейство на Коледа.

Точно в 4 следобяд Иванка затваря ателието и се прибира у дома, с цел да гледа " България в 60 минути ". Има си своите ритуали преди да стартира предаването, само че през днешния ден прави изключение, тъй като желае да покаже фотосите на огромното си семейство. И на своя брачен партньор, който е умрял преди 16 години.



Иванка е от тези дами, които в действителност не могат да стоят без работа. Все нещо би трябвало да прави. Взима куките и захваща ария. Участвала е в десетки фолклорни фестивали, има награди, а музиката извира от душата ѝ.

Такава е 91-годишната Иванка - припряна, с възприятие за комизъм и с сила да зареди нуклеарна централа. Обещава другите си мемоари и преживелици да опише за 100-годишния си празник.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР