Мохамед Салах е най-споменаваното име във футболния свят в последно

...
Мохамед Салах е най-споменаваното име във футболния свят в последно
Коментари Харесай

Приказката на Салах - от селянчето с 10-часовите пътувания до големия връх

Мохамед Салах е най-споменаваното име във футболния свят напоследък. С феноменалните си и най-много непредвидени изяви през този сезон, Салах накара редица експерти да го разгласят, най-малко сега, за по-добър даже от величията Лео Меси и Кристиано Роналдо.

Но по какъв начин се стигна до този необикновен напредък на Салах? И по какъв начин въобще стартира кариерата на "египетския крал " на Ливърпул? Вестник "Мирър " споделя забавната история, която минава през доста ограничения.

Защото началото е обвързвано с един увехтял рейс и 10 часа дневно в него, 5 пъти в седмицата. Този рейс е бил средството, което разрешава на Салах да пътува от дребното си селце Нагриг до огромния Кайро, с цел да тренира с тима Ел Мокавлоон.

Салах идва тъкмо за началото на тренировката, а незабавно след нея тича, с цел да хване противоположния рейс, което не му дава доста шансове да сътвори другарства в тима.

Салах е толкоз решен да мине по стъпките на великите африкански играчи, че най-често пести парите, които получава за храна в локалното учебно заведение, с цел да си заплаща автобусните билети до Кайро.

"Той бе доста дребен и множеството момчета го назоваха Хади или селянчето, когато идваше ", споделя първият му треньор Мохамед Радван. "Негативното възприятие, което имаше, бе горивото, от което се нуждаеше. Казваш му да направи нещо и всичко, което споделяше, беше, 'Благодаря ти, тренер'. "

Подигравките от съучениците и това да те смятат за трети избор на левия бек несъмнено би било добра причина да спреш всекидневните пътувания до Кайро. Не и за Салах. Той отхвърля да се съобщи. "Трябваше да потеглям рано от учебно заведение, с цел да пътувам за тренировки. Ходех от 7 до 9 и след това давах формален документ на учебното заведение, в който пишеше, 'Мо може да напуща учебното заведение рано, с цел да стига в точния момент за тренировката на клуба си в 14 часа ", спомня си самият той.

"Ако нямаш положително опрощение беше мъчно да напуснеш учебно заведение, само че желаех да съм огромен футболист, тъй че трябваше да намеря опрощение. Така че мисля, че това бе цената, която трябваше да платя и вярвайте ми, в случай че не се беше получило, нещата може би нямаше да са положителни за мен. "

За Салах огромната мотивация е да зарадва своя татко Алах Гали, който в никакъв случай не се съмнява в качествата на сина си и го предизвиква да се посвети на футбола. Понякога самият Алах пътува до Кайро, с цел да гледа тренировките на сина си.

Идол на младия Мо е Мохамед Абу Трика, считан за най-хубавия футболист на Египет за своето потомство. Абу Трика печели четири пъти трофея за Играч на Африка на годината и поведе националния тим до два триумфа в Купата на Африканските народи.

"Поради доста аргументи, Салах обичаше Абу Трика ", спомня си треньорът на Салах в националния тим до 20 години Диаа Ел-Сайед. "Той отиваше на подготовка и опитваше да направи осъществяванията, които бе гледал на видео на Абу Трика и непрекъснато споделяше на съотборниците си, че професионалните спортисти би трябвало да се държат като Трика. "

Салах към този момент правеше усещане в родината си, само че да заиграеш в Европа към момента изглеждаше сложна задача. На хоризонта обаче бяха Олимпийските игри в Лондон през 2012-а.

Решеният Салах получи шанса да играе дружно с идола си Абу Трика, а представянето му хвана окото на швейцарския гранд Базел.

"Той бе обезверен да замине за Европа по това време, само че аз му повтарях, че би трябвало да се оправи добре на Олимпиадата и че от това ще произлезе нещо положително - това бе сцената за Салах ", споделя треньорът на олимпийския тим на Египет Хани Рамзи.

"По време на шампионата пъзелът стартира да се подрежда за него и той се приближи до Аллах в този интервал. Не бях сюрпризиран, че се оправи толкоз добре. "

Трансферът в Базел се оказва съвършен за Салах, който бързо става звезда на швейцарците. Ливърпул следи обстановката към него, само че Челси се преборва за подписа му през 2014-а. Само че интервалът на "Стамфорд Бридж " не е това, което египтянинът чака. Затова и през 2015-а следва отдаване чартърен във Фиорентина, до момента в който Ливърпул продължава да следи обстановката.

След сполучливия интервал при "виолетовите ", чартърен го притегля и Рома преди "джалоросите " да създадат прехвърлянето непрекъснат.

29 гола в Серия А и спортният шеф на Ливърпул Майкъл Едуардс убеждава Юрген Клоп да счупят трансферния връх на клуба и да дадат 38 милиона паунда за отхвърления от Челси футболист.

Салах вкара в дебюта си за Ливърпул против Уотфорд, а това бе първият от 43-те му гола в 47 мача за мърсисайдци този сезон.

Освен огромния триумф с Ливърпул, Салах изведе Египет и до място на Световното състезание. Когато вкара победния гол против Конго в решителната подготовка, някогашният президент на гранда Замалек Мохамед Абас бе толкоз благополучен, че му предложи имение.

Но отговорът на Салах бе отговор на човек, който не е не запомнил корените си. Салах помоли Абас вместо да му дава имение, да направи подаяние към родното му място Нагриг.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР