Могат ли да шофират младите хора и защо с над

...
Могат ли да шофират младите хора и защо с над
Коментари Харесай

Предложение:  Младите шофьори да получават временна книжка 



Могат ли да карат младежите и за какво с над 30% са се усили починалите при произшествия за първите три месеца на годината в съпоставяне със същия интервал на 2021, тематиката разяснява Димитър Илиев, рали първенец и зам. -председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Илиев предложи няколко промени за справяне с черната статистика по пътищата.

“Това, което може да се направи е да се промени методиката и концепцията за образование на младежите. Има страхотни практики от други страни, като да вземем за пример - надзор върху изпита. През него би трябвало да минават единствено хора, които в действителност имат умения. Другот доста значимо е да се вкара 2-годишно краткотрайно удостоверение. През този интервал, в случай че водачът направи 1 по-голямо или 2 по-малки нарушавания, тези 2 години стартират да текат още веднъж. Ако отново направи сходни нарушения- книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се изяснява какъв е рискът на пътя”, изясни пред Нова Илиев.

Според него на българските водачи липсват познания за съществени неща за пътната сигурност, по тази причина се случват такива тежки катастрофи.


Предлагат промени в шофьорските курсове: Без проби на хартия и с явен график на изпита

“Това, което ще желая аз да се направи е да се съобрази цялото образование с концепцията за образование по сигурност на движение”, съобщи зам. -председателят на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ".

Статистиката демонстрира, че за последните 3 години у нас най-вече тежки и съдбовни ПТП-та има по извънградските пътища.

“Големият проблем там са челните удари - удар в дърво и удар сред два автомобила”, разясни Илиев и предложи способ за справяне с казуса.

“Има един шведски модел, споделя се 2 плюс 1, който разделя трафика - потоците се лимитират с обезопасителн съоръжание. Ние ще го предложим за всеобщо въвеждане”, сподели още той.

Подобно оборудване ще бъде сложено на Кресненското дефиле, разясни Илиев.

Друга концепция за справяне с нападателните водачи по пътищата, които редовно нарушават Закона за придвижване са служители на реда в цивилни коли.

“Това е една страхотна процедура в други страни. Тя е ориентирана към арогантните водачи, които редовно нарушават разпоредбите. Когато служителите на реда видят подобен водач - той бива мигновено санкциониран”, изясни още Димитър Илиев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР