Мога да ви уверя най-отговорно, че никъде (по света –

...
Мога да ви уверя най-отговорно, че никъде (по света –
Коментари Харесай

Изборен експерт: Гласуване в една секция с хартия и машини? Е такова нещо няма никъде!

Мога да ви уверя най-отговорно, че на никое място (по света – бел. ред.) в една секция не се гласоподава и с хартия, и с машина. Е, такова нещо някъде. Това би било най-лошото.

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime  Стоил Цицелков, който е бивш председател на Обществения съвет към ЦИК и избирателен специалист.

По неговите думи напоследък сме станали очевидци на ужасно доста спекулации по отношение на изборния развой. Според Цицелков до момента в който няма съществено проучване дали и по какъв начин се отразява гласуването с машини на изборната интензивност, това ще остане единствено политическо говорене.

Изборният специалист уточни, че даже и да има пробив при машинното гласоподаване, той би засегнал единствено една съответна машина. Той счита, че с протоколите и сигурността, която машините имат, би било доста мъчно изборният развой да бъде манипулиран.

Според Цицелков партиите не зачитат гласа на обществото и представителите, които всеобщо излъчват, са хора, защитаващи ползите на партията, а не на района, който ги е избрал.

Ограничението на опцията на българите да гласоподават свободно в страната, което е изцяло безумно и безсмислено, безапелационен е изборният специалист.

„ Има механически метод да ни се разреши всеки от нас да гласоподава, където му е комфортно “, акцентира той.

По думите на Цицелков, в случай че регион чужбина бъде закрит, това няма да е пагубно, тъй като той по този начин или другояче не е функционирал.

„ По-неприятно е това предложение да се вдигнат заявките за отваряне на секция от 40 на 100, без безусловно никакъв мотив “, означи изборният специалист.

Той уточни, че честите промени в изборния развой водят до устойчива неустойчивост.

Добрата процедура е изборни правила, които се трансформират в този момент, да важат за по-следващите избори, акцентира Цицелков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР