Моето лично мнение е, че би било добре, както и

...
Моето лично мнение е, че би било добре, както и
Коментари Харесай

Ще излязат ли ПП и ДБ заедно и на европейските избори? Ако се следва логиката - да

" Моето персонално мнение е, че би било добре, както и на локалните избори се явихме дружно, по този начин и на европейските избори да покажем единение. "

 

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП - ДБ) Никола Минчев пред публицисти, откакто удостовери, че се е съгласил да бъде лидер на листата за изборите за Европейския парламент, които ще бъдат най-вероятно на 9 юни (европейските избори ще се проведат от  до 9 юни в обособените страни от ЕС).

 

Думите на Никола Минчев сложиха още веднъж в общественото пространство въпроса дали двете обединения, които се явяват в тандем от парламентарните избори предишния април, и на евровота ще бъдат дружно. Според запознати  " Продължаваме промяната " и " Демократична България " още са доста надалеч от такова решение.

 

Както се случи и на парламентарните избори на 2 април, и на локалните на 29 октомври, препъни камъкът ще бъде подреждането на кандидатската листа. Очертава се остра борба за избираемите позиции в листата с претенденти за Европарламента.

 

От " Промяната ", чиито представител е Никола Минчев, държат, а от думите му излиза, че съвсем несъмнено ще получат - водаческото място. От ДБ упорствали за минимум две избираеми позиции с алтернатива за трета.

 

Коалицията Политическа партия - Демократична България се прицелва в 4-5 места в Европарламента.


Радан Кънев, някогашен водач на ДСБ, в този момент евродепутат, също счита, че явяването дружно е " най-разумното решение ".

 

" Много пъти съм казвал, че считам това за по-разумното решение, по тази причина изрично европейските жители на България, които схващат, че работата в Брюксел не е да слушаш или мрънкаш, а интензивно да участваш, да се преговаряш, да се бориш, да участваш във всяко законодателно решение - тези хора е добре да бъдат показани от една политическа мощ, която да има опцията да се бори за първото място, за най-голямата група в Екологичен потенциал и второто решение е по какъв начин ще наподобява тази листа - и двете са на лидерско равнище. Моята вяра е, че те ще бъдат взети скоро, тъй като акцията ще е доста сложна ", съобщи наскоро по БТН Кънев.

Според Кънев не е проблем, в случай че двете обединения вземат участие в две политически фамилии в Екологичен потенциал. В момента самият той е част от най-голямата секта в Екологичен потенциал - ЕНП, в която членува и ГЕРБ. " Продължаваме промяната " се ориентира по-скоро към либералите от “Обнови Европа ”. Кънев счита обаче, че по-целесъобразно е двете обединения да бъдат в една делегация. Предпочитания му са за ЕНП.

Наскоро Радан Кънев даде да се разбере, че разчита да е на несъмнено място в листата. В изявление за БТВ той сподели, че не мисли, че неговият " интерес да взе участие на тези избори предстои на подозрение ".

 

Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова и Настимир Ананиев от Политическа партия обаче също имали искания за положително място в листата.

 

Политически анализатори акцентират като преимущество за взаимното явяване на Политическа партия и Демократична България обстоятелството, че делят сходни гласоподаватели. Евентуалното явяване поотделно би довело до разпръскване на вота и, надлежно, би влошило резултатите им.

От " Промяната " обаче имат едно мислено за сътрудниците си -  " Демократична България " е мощна в потреблението на преференциите, а при евроизбори даже мястото на лидера не е предпазено - в случай че гласоподавател не е отбелязал преференция, тя не се брои автоматизирано за лидера на листата и това усилва възможностите за разбъркване.

 

Прагът за избор на един евродепутат е 5,88%. За да се задейства преференцията пък е належащо желание за даден кандидат да са отбелязали 5% от гласувалите за листата, а не 7%, както е на парламентарните избори.

 

Всичко това сочи, че в случай че се следва логиката Политическа партия и Демократична България би трябвало да се явят дружно на евроизборите, само че и в двете обединения имат горчиви съответни мемоари от " надцакването " с преференции на предходните два избора. А гласоподавателят от ден на ден протяга ръка към тази опция - близо 40 на 100 (38,03%) от жителите гласоподаваха с преференции на парламентарните избори напролет. На вота напролет точно преференциите донесоха пет депутатски места повече за Демократична България. От " Промяната " надали са не запомнили този факт.


България има право на 17 представители в Европейския парламент. Засега евродепутати наподобява, че ще изпратят пет обединения - ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Политическа партия – Демократична България, " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР