Модерното решение несъмнено е част от начините за справяне със

...
Модерното решение несъмнено е част от начините за справяне със
Коментари Харесай

Фасада на сграда в София пречиства въздуха

Модерното решение безспорно е част от методите за справяне със замърсяването в огромните градове. Едно здание в центъра на София улавя нездравословните частици. В него силата не се губи, тъй като се употребява наново, а водата не се разхищава, тъй като се събира дъждовна.

Сградите могат да спрат настъплението на смога в огромните градове. Тайната е във фасадата - в нея е вкарана химична формула, с която се улавят нездравословните частици.

Николай Караянев, изпълнителен шеф: Тя е самомиеща се и има пречистващо деяние, с помощта на титаневия диоксид, с който е обработена. 1000 квадрата от тази керамика пречиства въздуха, както 70 приблизително огромни дървета.

В новоизградения комплекс на улица „ Сан Стефано " в София слънцето, дъждът и снегът имат друго значение. Те са естествени запаси, които се улавят, с цел да бъдат употребявани. Дъждовната вода и водата от топенето на снеговете се събират в специфични колектори.

Тази вода я използваме за поливане на растителността в комплекса, посредством автоматизирана поливна система. Същата вода се употребява и за миене на сутерените. Така че тук също имаме икономисване на един запас, който в този момент е все по-актуален в България. Цената нараства на водата, ние вършим всичко допустимо, с цел да я пестим.
На покрива на постройката са инсталирани фотоволтаици. А създадената от тях сила се употребява от зарядна станция за електрически автомобили в подземния паркинг.

Разбира се, когато няма зареждане на електрически автомобили, тази сила отива в общата система, електрическа - на постройката и се употребява за други цели.
В комплекса силата не се губи. Отделената топлота от хладилните системи на супермаркета се употребява за стопляне на басейна в постройката.

Александър Радивонов, инвеститорски надзор: Около 30 градуса е водата, с доста дребна разлика в подаване и връщане. Като задачата е да не изхвърля топлота в атмосферата.Николай Караянев: Използваме също отпадната топлота от снежната стая, която имаме в спа центъра. Тя също не се изхвърля, употребява се за отопление. И в последна сметка, последната стъпка е с термопомпи, които са също енергоефектвни, тъй че по най-хубавия метод съумяваме да оползотворим и да получим енергийна успеваемост по този метод.
Сградата е проектирана по този начин, че да реагира и на външните промени. Проблемът със отбраната от слънцето е решен с външни щори, които са автоматизирани и получават информация от външни метростанции.

Николай Караянев: Тази информация се обработва според от греенето, от интензитета, от температурата на въздуха, се подава задание към тези щори. Лятно време могат са спуснат, с цел да спрат притока на слънце. Зимно време се отварят под градус, тъй че да влиза слънцето и слънчевите лъчи да оказват помощ на отоплението.
Реални решения на устойчивото строителство, които трансформират освен постройките, само че и ритъма и качеството на живот на хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР