Модерното общество с голям ищах лепи етикети на членовете си,

...
Модерното общество с голям ищах лепи етикети на членовете си,
Коментари Харесай

Съвременното общество затрива членовете си с типизиране

Модерното общество с огромен ищах лепи етикети на членовете си, което постоянно разрушава живота им, предизвестяват учени. Според Лиз Конър, културолог от Университета на Мелбърн изкуственото систематизиране в някаква типова група лишава правата на доста хора и унищожава характерността им.

Това било изключително явно в отношението на болшинството към бежанци - жертви на бедствия и политическо гонене, както и към жертвите на полов тормоз.

Конър показва като доказателство зачестилото потребление в Австралия на думи като " пререждач " (queue jumper) като жаргонен еквивалент на " търсещ политическо леговище " и " златотърсачка " (gold-dogger) вместо " жертва на обезчестяване ". Тези етикети въздействат върху публичните настройки и могат да лишат от заслужено отнасяне хора, които действително са под опасност.

Типизирането не е наложително отрицателно, и не всеки път има за цел отричане или оскърбление. Според доктор Конър то е функционалност на съвременността, плод на изпитваната нужда от сигурност и желанието хората да основават общности, към които да принадлежат.

Използването на типови " имена " улеснява връзката, предаването на смисъл. Така " метросексуален " е мъж, който обръща огромно внимание на външния си тип, употребява скъпа козметика и се интересува от мода. Тези изрази обаче в никакъв случай не са изцяло неутрални. Например " метросексуален " ненапълно предпоставя, че ползата към модата и грижите за външността са непознати на хетеросексуалните мъже и по този начин затвърждава един стандарт. Австралийският израз " шардоне-социалист " значи човек с леви възгледи, само че богат и високообразован. Това пък може би допуска, че човек не може да има ляво мислене, в случай че не е пролетарий. 

Затова не е зле да мислим преди да лепим етикети. Много по-интересно е да оставим всеки човек да разкрие своята уникалност. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР