Модернизацията на жп линията Волуяк – Драгоман няма да получи

...
Модернизацията на жп линията Волуяк – Драгоман няма да получи
Коментари Харесай

Кабинетът остави модернизацията на жп линията Волуяк – Драгоман за нова оперативна програма

Модернизацията на жп линията Волуяк – Драгоман няма да получи финансиране по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 година Проектът се трансферира в новата Оперативна Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, което значи, че същинските действия по жп линията се отсрочват.

На днешното си съвещание Министерски съвет е дал своя вот изменение в плановете, които ще бъдат финансира по новата оперативна стратегия. Това ще обезпечи опция за сполучливото осъществяване на 35-километровия сектор от железопътната автомагистрала до границата с Република Сърбия, показват от Министерски съвет като претекстове за измененията.
ЖП линията Волуяк – Драгоман
Участъкът е част от жп линия София - Драгоман - Сръбска граница. Ремонтът на 10-километров сектор от София до Волуяк стартира предходната година. Той е на стойност 199 млн. лева без Данък добавена стойност, а при старта на строителството предходното управление на транспортното министерство се надяваше напълно скоро да стартират дейностите и по модернизацията на сектора сред Волуяк и Драгоман.

През август предходната година ЖП линията бе включена в последния миг във към този момент изтичащата оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 година Правителството даже отпусна краткотраен финансов запас в размер на 45 млн. лева, с цел да може в последна сметка да започват дейностите. Въпреки подписаните контракти за строителство, истински действия не бяха стартирани.



Модернизацията на 35-километровата права е разграничена на два сектора. Първият е с дължина 12 км – от Волуяк до Петърч, а дължината на вторият е 23 км – от Петърч до Драгоман.

В сектор Волуяк - Петърч ще бъде удвоена почти 12 км жп линия, както и ще се построи нова жп гара и нова спирка Костинброд. Коловозното развиване, контактната мрежа и пероните също ще бъдат напълно осъвременени. Ще бъде построена нова тръбоканална мрежа за потребностите на системите за сигнализация, а системата SCADA ще се надгради.

Безопасността ще се подсигурява посредством създаване на нови пешеходни подлези/надлези и пътни надлези, недопускащи секване на жп линия в сектора на едно равнище. В урбанизираните територии ще бъдат построени и шумозащитни уреди и защитни огради за регионите към гарите.

Стойността на контракта за строителство за тази обособена позиция е 91.9 млн. лева без Данък добавена стойност, а реализатор е „ Вистра “ ДЗЗД, включващ компаниите: ВДХ АД и „ Лантания “ АД. Срокът за работа е 40 месеца.

Строителството на права Петърч - Драгоман включва рационализация с удвояване на жп сектор от почти 17 км и 6.5 км рационализация на единична жп линия. В рамките на обекта са включени също действия за рационализация на коловозно развиване, перони и контактна мрежа, както и създаване на нова жп гара Сливница и ново приемно здание в Петърч.

В Алдомировци е заложена реорганизация на приемното сгради, а по протежението на целия железопътен сектор ще бъдат осъвременени всички уреди на жп инфраструктурата. В рамките на плана ще бъдат построени 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия сектор. За да бъде редуциран до най-малко шума за живеещите в региона на гарите ще бъдат построени и шумозащитни уреди с приблизителна дължина 3 864 м.

Предвижда се и създаване на нови маршрутни компютърни централизации (МКЦ) за гарите в сектор Костинброд-Драгоман, нови телекомуникационни системи: оперативно-диспечерски връзки, автоматизирани телефони, гарови часовници, осведомителна система за пасажери, електрозахранване и видеонаблюдение. Ще бъдат построени и обособени експлоатационни и механически пространства за личния състав, поддържащ сигналните и телекомуникационните уреди.

Стойността на контракта за строителство е 275 млн. лева без Данък добавена стойност, а негов реализатор е „ Терна “ АД, със следните подизпълнители „ Порр Бау “ ГмбХ, „ АЖД Прага “ ООД и „ Балкантел “ ООД. Срокът за осъществяване е 48 месеца.
И още един план в новата стратегия
Към Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 се трансферира и план за внедряване на интегрирана осведомителна система за ръководство на интервенции при бедствия и повреди в българските териториални води на Черно море. В обсега му е включено закупуването на профилиран транспортен съд за търсене и избавяне, и за реакция при комбинирани произшествия в морските пространства на България (пожари, замърсявания и др.).

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР