Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир, мултимодална логистична

...
Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир, мултимодална логистична
Коментари Харесай

Транспортни проекти за 321 млн. евро ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа

Модернизацията на жп линията Видин-София в сектора Медковец-Срацимир, мултимодална логистична платформа София-Запад и нова инфраструктура за възстановяване на мултимодалния превоз в пристанище Бургас.

Това са плановете, които бяха утвърдени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в бранш „ Транспорт ”. След оценка на подадените планове по първата покана, Европейска комисия утвърди трите плана на обща стойност над 321 млн. евро, като от тях 273 млн. евро е европейското финансиране.

Проектът за жп линията Видин-София, в сектора Медковец-Срацимир, планува създаване и рационализация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа. По новия сектор ще бъдат построени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари – Дъбова махала, Воднянци и Срацимир.

С построяването на този сектор, дистанцията сред Медковец и Срацимир ще бъде понижено с 14 км. В резултат на осъществяването на плана се чака трасето да е изцяло електрифицирано, оперативно съвместимо и с усъвършенствани параметри във връзка с скорост и сигурност при транспорта на пасажери и товари. Предстои Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ да разгласи социална поръчка по плана. „ За да реализираме оптималната бистрота и успеваемост ще поканим за присъединяване в търга всички български и интернационалните компании, профилирани в тази активност “, съобщи Златин Крумов, общоприет шеф на НКЖИ.

Получател на средствата за създаване на втория утвърден план – Мултимодална логистична платформа София-Запад (железопътно-пътен терминал Волуяк) е „ Трансекспрес “ ЕООД. В резултат на осъществяването на плана ще се реализира модернизиране и възстановяване на потенциала на терминала, развиване на достъпа на районната индустрия до интермодален железопътен товарен превоз и доста възстановяване на транспортните потоци сред страните членки на Европейски Съюз. Продължителността на плана е 29 месеца. От механизма ще бъдат отпуснати 8 590 759 евро.

Третият план е за възстановяване на нисковъглеродния мултимодален превоз в пристанище Бургас посредством създаване на нова инфраструктура за кейово място 28. Бенефициент е „ БМФ Порт Бургас “ ЕАД, а финансирането е в размер на 39 834 825 евро. В рамките на 31 месеца ще бъде приключена базовата инфраструктура на пристанище Бургас, посредством създаване на корабно място 28 на терминал Бургас – Запад. Целта е да бъде основано ново пристанищно пространство, предопределено за обработка на контейнери посредством „ зелени “ кранове. Товарите ще бъдат изпращани посредством жп превоз към Европа. Ще се възвърне и функционалността на жп линиите в границите на терминала, с цел да бъде допустимо потреблението на електрически маневрени локомотиви. Предвижда се инсталиране на системи за зареждане на корабите с електричество, с оглед понижаване на нездравословните излъчвания от морския превоз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР