Модерния рефлекс за музициране вече се случва в условията на

...
Модерния рефлекс за музициране вече се случва в условията на
Коментари Харесай

Саня Армутлиева: Мечтая за това мечтите на моите артисти да се сбъднат

„ Модерния инстикт за музициране към този момент се случва в изискванията на една заедност. На един доста по-отворен свят на неприкритост, на гения и културата на други хора. Хората, които влизат в едно студио могат да си дадат доста, могат и да си лишават доста. Голяма част от актуалните шлагери се основават от екипи. Никой не основава музика самичък, на мрачно в студиото си. Има другарска атмосфера, основаване на химическо-позитивно пространство, в което хората се зареждат един различен с другите си музикални умения. Уникално нещо е. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ музикалният продуцент и изпълнителен шеф на Virginia Records – Саня Армутлиева, която е уредник на креативния лагер за писане на песни Sofia Songwriting Camp , от кое място произлязоха не един и два шлагера, а някои от тях и надминаха рамките на нашите географски ширини.

„ Това съществува съгласно мен във всеки креативен свят и във всеки бизнес. Творческите лагери са от една страна нов инстикт за основаване на музика тук в България. На мен ми се желае нашият музикален свят да стане малко по-отворен, да станат надарените хора у нас малко по-щедри. Другото, което един подобен фестивал като Sofia Songwriting Camp прави, е, че събира хора от разнообразни елементи по света с някои от най-талантливите български създатели “, разяснява Армутлиева.
Искам публиката да си даде сметка какъв брой е значима песента и какъв брой е значим създателят. Те като че ли имат едно по-скрито наличие в общественото пространство. А в действителност без песента нищо не може да се случи. Без хубава ария, без логичен текст, без съвременно звучене, без всички тези детайли, които да генерират прочувствен отговор от публиката, няма музикална промишленост.
„ През май месец, 2019 година създадохме първия Sofia Songwriting Camp. Вдъхнових се да основа сходно събитие в България, защото моят свят също е отворен. Комуникирам с разнообразни хора от доста елементи на света в този отрасъл . Поканиха ме преди няколко години да участвам на най-големия европейски креативен фестивал за писане на музика в Тронхайм, Норвегия. Големите неща в живота ни са свързани с някой наставник . Там получих своя наставник. Някой, който повярва в мен и реши да ме научи по какъв начин се вършат тези неща и реши да ме поддържа, да можем да убедим огромна група от най-хубавите европейски създатели да дойдат за една седмица в България. В началото не ни беше елементарно да убедим доста хора да дойдат. Но с тази концепция завоювах поддръжката на толкоз доста хора, които се въодушевиха, че ще има такова събитие и съумях да събера всичките детайли на един подобен креативен лагер . През 2020 година нямахме Sofia Songwriting Camp, през 2021г. бяхме на ръба, само че го случихме. И да, през ноември тази година ще е третото му издание “, показа още изпълнителният шеф на Virginia Records.
Има доста огромен интерес към тазгодишното издание на Sofia Songwriting Camp, за което доста се веселя. Първият беше малко по-затворен. Беше с актьори и създатели, които познавам, на които мога да разгадавам. Във второто издание имахме конкурс и в camp-a влязоха двама участници, които бяха с най-талантливите кандидатури. А тази година отваряме състезанието за пет такива участници, които до 20 октомври могат да изпращат своите кандидатури.
„ Те ще бъдат прегледани от интернационално жури с двама от членовете на Управителния съвет на Музикаутор, които ни поддържат в това начинание. На 4 ноември ще обявим спечелилите “, заяви Армутлиева.

Тази година особеното ще е всичко това, което придвижи музикалния свят напред в последните години доста бързо. Хората имат доста невисок предел на внимание към този момент, а промишлеността маркетира новите си артикули най-вече цифрово. Има към 150 000 нови песни в Spotify всеки ден. Само си представете какъв океан, в който ти просто се размиваш “, уточни тя.

Фокусът ни тази години е върху това, което притегля триумфа в тъкмо този миг. Това ще е едно от провокациите и привилегиите на участниците в този лагер – да дефинират на какво наподобява музикалната промишлеността в този момент. И въпреки всичко всеки един от артистите би трябвало да следва своята вълна, а ние като мениджъри би трябвало да ги следваме. Бизнесът ни е рисков, в никакъв случай не знаеш по какъв начин ще реагира публиката. Но, в случай че вярваш в гения на някой просто стоиш зад него и гледаш напред “, добави музикалният продуцент.
Занимавам се от 31 години с това, което върша и една част от отговора ми на всяка една поява на актьори е инстинктивна. Започваш да развиваш инстинкти. Освен всичко останало бизнесът се трансформира и аз съм в обстановка да се изучавам какво се случва в близост. Голяма част от откриването на новата музика се случва през това да харесваш някой в обществените мрежи и по-късно да потърсиш неговата музика.
Преобърнал се е нашият свят и по тази причина обликът на актьора е извънредно комплициран . Трябва да може да основава наличие, да има концепция на какво да наподобяват визуализациите му, да знае по какъв начин желае да наподобява, да знае какво обръщение желае да изпрати към публиката. В същото време би трябвало да имаш темперамент и харизма , тъй че като застанеш пред една аудитория от 30 000 индивида, всички да пеят в един глас с теб “, акцентира музикалният продуцент.

Аз не считам, че да си роден в България е минус. Цялата цифрова промишленост и нейното настояще дават равни благоприятни условия на всички. Местният репертоар става все по-силен фактор на всички пазари и в този смисъл да имаме прескачане на граница може да не се крие единствено в триумфа на реализатор, може да се крие в триумфа на създател. Вижте какво стана с песента на DARA - Mr. Rover, която стартира да живее напълно друг живот. Тоест, няма граници. Според мен би трябвало да престанем да се оплакваме, че не приказват езика ни. Трябва да работим и да използваме всевъзможни благоприятни условия . Трябва да вършим нова музика всеки ден и триумфът ще пристигна “, уверена е Армутлиева.

„ Никога не съм се чувствала съумяла. Мисля, че триумфът трае някакви секунди, минути или най-много часове, след което би трябвало да се хвърлиш към идната стъпка. В този смисъл не се усещам съумяла. Имам фантазии и бих желала да реализираме още. Ще работя за тях “, разяснява още тя.„ Никога не съм си мечтала щерка ми да е актьор или реализатор. Не съм си го представяла. Врязването на ALMA в музикалния свят е голяма изненада и аз ще я поддържам по една причина – нея виждам гений, който е неуспорим . Ако тя го нямаше, то тя щеше да има доста съществени диалози с майка си. Не се отнасям към нея по друг метод по отношение на другите ни актьори, тъй като фантазиите ми са свързани с всички тези на които се пробвам да оказвам помощ. Чийто капацитет се пробвам да подтиквам. Мечтая за това фантазиите на моите актьори да се осъществен. За тези неща работим всеки ден “, сподели Армутлиева.

Тазгодишното издание на Sofia Songwriting Camp ще е и просветителна платформа за българските създатели и актьори , уточни тя.

Най-важното в него е да си с отворени сетива и да си правилен на себе си . Да не правиш компромис с това, което те движи креативен. И да си положителен и добър човек. Любовта е доста значима в нашия бизнес. Трябва да можеш да дадеш нещо на някой. Да си отворен към останалите “, добави Армутлиева.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР