Модерните, свързани автомобили изпращат отчети за поведението на водачите –

...
Модерните, свързани автомобили изпращат отчети за поведението на водачите –
Коментари Харесай

Модерните коли докладват поведението ни на застрахователите


Модерните, свързани коли изпращат доклади за държанието на водачите – първо до производителя на колата и оттова към застрахователя (снимка: CC0 Public Domain)

Автомобилните производители събират данни за държанието при шофиране на доста от своите клиенти. След това някои от тях тихомълком ги дават на застрахователните компании. Практиката води до това, че някои водачи даже не подозират, че покритието им е понижено или напряко прекъснато.

Повечето съвременни транспортни средства оферират интернет услуги, които оказват помощ да се обезпечат всички типове известни инфоразвлекателни функционалности – от приложения в автомобила до Wi-Fi горещи точки. Същите тези „ свързани “ коли могат да бъдат златна мина от данни за държанието на водачите – а тези данни са забавни освен за автомобилните производители, само че и за застрахователните компании. Нови и скандални разкрития по тематиката, направени в Съединени американски щати, заостриха публичното внимание към казуса.

Производители на коли като General Motors и Ford наблюдават държанието на водачите с помощта на обстоятелството, че новите модели са непрекъснато свързани с интернет, заяви тази седмица New York Times. После компаниите могат да споделят добитите данни брокери на данни, които на собствен ред основават „ осведомителни отчети за потребителите “. Докладите се продават на застрахователни компании.

Неочаквани промени

Докладите за потребителите не демонстрират къде е пътувал даден водач, само че дават информация за продължителността на пътуванията му и държанието му при шофиране, като да вземем за пример „ внезапно прекъсване “, „ внезапно ускорение “, превишена скорост. Застрахователните компании могат да употребяват тези отчети, с цел да оценят риска на сегашен или евентуален клиент и да поправят цените си – или да откажат покритие въз основа на констатациите.

Повод за изследването по тематиката е казусът с Кен Дал – водач на Chevrolet Bolt, взет на лизинг. Дал научил, че шофьорските му привички – и тези на брачната половинка му – се наблюдават, когато осигурителен сътрудник му споделил през 2022 година, че застрахователната компания е нараснала застрахователната му награда с 21% на база поведенчески данни.

„ Усещането е като изменничество “, споделя Дал. „ Те взимат информация, която не зная, че ще бъде споделена, и трансформират изискванията на нашата застраховка “.

Без единодушие и дори без познание

Производителите на коли и брокерите на данни споделят, че не събират информация без единодушието на клиентите. Но в реалност доста консуматори неумишлено се съгласяват със събирането на данни, когато подписват всякакви заявления, без да четат „ дребния шрифт “.

Този проблем с поверителността е сходен на смарт телефоните и другите персонални цифрови устройства. Известно е, че прекомерно постоянно хората си конфигурират приложение или актуализация и се съгласяват с разпоредбите и изискванията, без въобще да четат изискванията, камо ли пък „ дребния шрифт “.

Когато по сходен метод, по инерция, човек подписва единодушие навиците му за шофиране да бъдат следени, практиката е известна като „ застраховка, основана на използването “. Въпросът, който остава на масата, е дали в действителност водачите умишлено се съгласяват да споделят данните си.

Доклад на Mozilla от септември предходната година също сигнализира по отношение на политиките за дискретност на производителите на коли. Отчетът разкри, че производителите на коли споделят данни по отношение на водачите със застрахователни компании и правоприлагащи органи. „ Модерните коли са машини за наблюдаване на колела, “ пишат създателите. „ Те са оборудвани със датчици, радари, камери, телематика и приложения, които могат да открият всичко, което вършим вътре – даже къде и по кое време го вършим “.

Задължително докладване?

Mozilla допусна, че практиката производителите на коли да споделят информация със застрахователните компании може да е въпрос на двустранни съглашения – но скоро може да стане наложителна „ заради необятно публикуваната държавна поддръжка “. Както се споделя, „ останете на този канал “, с цел да разберем по кое време това ще стане факт в Съединени американски щати и какъв брой бързо ще се популяризира по света.

Какво стана с неприкосновеността?

Неприкосновеността на персоналните пътувания има своите бранители, несъмнено. В Съединени американски щати сенатор Ед Марки неотдавна изпрати писма до 14 автомобилни производителя, призовавайки ги да ползват по-строги политики за дискретност. Миналият месец той изиска от Федералната комерсиална комисия да проверява практиките за събиране на данни от страна производителите на коли.
още по темата
„ С новите достижения в технологията и услугите на транспортните средства производителите на коли събират големи количества данни за водачите, пасажерите и даже лицата отвън транспортното средство “, написа Марки до ръководителя на комисията Лина Хан. „ Въз основа на обществени отчети и отговори на моите лични запитвания по отношение на тези практики, автомобилните производители са изправени пред малко – в случай че въобще има такива – легални ограничавания за събирането, потреблението и разкриването на тези персонални данни. Потребителите постоянно остават на мрачно “.

В отговор на абсурда някои от брокерите на данни са основали уеб сайтове, където потребителите да могат да ревизират какви данни може да събира тяхното транспортно средство.

Ford показа изказване след публикуването на този отчет, като разяснява, че не споделя данни с брокерите на данни. „ Ford не предава данни за свързани транспортни средства “, се споделя в изказването. „ По-рано бяхме оповестили проучвателни партньорства… за стратегии за застраховка, основана на потреблението, само че те в никакъв случай не са стартирани за клиенти “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР