Модерните общества са все по-мобилни. Пътуваме, за да работим, да

...
Модерните общества са все по-мобилни. Пътуваме, за да работим, да
Коментари Харесай

Нещо странно се случва със съвременните приятелства

Модерните общества са все по-мобилни. Пътуваме, с цел да работим, да учим или да стартираме нов живот. Честото преместване обаче е обвързвано с мисълта, че другарството и околните обществени връзки са по-лесно заменими, демонстрира ново проучване. Това е обвързвано със сходното отношение към предметите.

„ Открихме връзка сред метода, по който човек гледа на предметите, и метода, по който възприема взаимоотношенията си " – споделя един от създателите на проучването, доктор Омри Гилат.

Ако се местите постоянно, развивате настройка за лесна заменяемост на предмети, мебели, книги, устройства – всички движимости, с които разпологате, даже колата си. “ Но това води и до по-повърхностни взаимоотношения.

„ Добре е, че имаме памперси за еднократна приложимост, само че не и другарства за еднократна приложимост “ – предизвестява Гилат. Според него, в случай че стартираме да живеем с концепцията, че всичко може да бъде сменено, не сме способни да развием мощни и дълбоки връзки.

Авторите считат, че това е необятно събитие на нашето съвремие, което ни прави склонни да гледаме на взаимоотношенията с сътрудниците, приятелите и членове на обществените ни кръгове като елементарно заменими.

„ Дори и в сантименталните връзки, когато попитам моите студенти какво биха създали, когато зародят компликации, множеството от тях споделят, че са подготвени да приключат връзката, вместо да се пробват да работят върху проблемите или, пази боже, да се извърнат към консултант “ – споделя Гилат, уверен, че сходна настройка вреди на психологичното здраве.

„ Изследванията демонстрират, че единствено по-дълбоките и качествени връзки ни обезпечават поддръжката, от която се нуждаем, като обич, схващане и почитание. Имаме потребност от тези доста близки връзки, с цел да се усещаме сигурни и да действаме обикновено.

Ако взаимоотношенията се считат за елементарно заменими, е по-малко евентуално да получите това, от което се нуждаете от обществения си кръг, което въздейства негативно върху умственото и физическото здраве, в това число и върху продължителността на живота. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР