Моделите започнаха да прогнозират конвективни валежи, свързани с нахлуването на

...
Моделите започнаха да прогнозират конвективни валежи, свързани с нахлуването на
Коментари Харесай

Идва интересен феномен и сняг по Черноморието, обяви Метео Балканс

Моделите започнаха да предвиждат конвективни превалявания, свързани с нахлуването на леден въздух от Украйна към 20-23 януари.

Явлението е познато, като езерен резултат. (в този случай е Black sea effect).

Ако тези прогнози се осъществен - нищо чудно над Югоизточна България снежната завивка да надмине 50-70 см. 

Какво е “езерен резултат "? 

Ето какъв е механизма на Lake effect.

Наблюдаваме над Черно море т.нар Lake effect (Езерен ефект). Това е механизъм, при който по-топлите води над Черно море въздействат на доста по-студената арктични въздушни маси, идващи от север.

По-топля въздух намиращ се покрай повърхността на водата затопля долните пластове на студената въздушна маса и по едно и също време обогатявайки я с голямо количество влага.

На по-късен стадий тази " трансформирана " въздушна маса среща още веднъж затруднение със обилни по-ниски температури. Образуват се обилни превалявания от сняг и могат да паднат големи количества, като снежната завивка, може да доближи до няколко метра, за интервал от 1-2 дни.

В Черно море явлението е познато, като Black sea effect, само че е едно и също 

Явлението се образува съвсем всяка година при нахлуването на студени въздушни маси от север, които минават през по-топлите води на Черно море. Именно тази въздушна маса се трансформира и от нея паднат обилни превалявания от дъжд или сняг. Често тези превалявания в Северозападна и Северна Турция водят до цялостни блокади и преспи сняг, надминаващи 50-80 см. 

Най-често този феномен се следи в региона на Големите езера в Северна Америка, където топъл и мокър въздух от езерото се издига и основава облачни формирания. Когато тези облаци доближат сушата, те могат да доведат до интензивни превалявания, изключително в зимния интервал, когато температурата на повърхността на езерото е по-топла от околната среда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР