Модата на винтиджа в последните години обхваща и пазара на

...
Модата на винтиджа в последните години обхваща и пазара на
Коментари Харесай

Пионери, Гагарин и Олимпийското мече: как изглеждат съветските играчки за елха

Модата на винтиджа в последните години обгръща и пазара на украшенията за елхи.

Съветските новогодишни играчки, които се предават по завещание, още веднъж се употребяват на драго сърце от руснаците. Има и колекционери, подготвени да заплащат на аукциони стотици хиляди рубли.

Историята на Съюз на съветските социалистически републики постоянно е намирала отражение в украшенията на новогодишните елхички: доста играчки са отдадени на събития от това време. През 1930-те години елхите са украсявани с пионери и червеноармейци; през 1940-те с играчки на военна тема и самоделни декорации. По-нататък – с плодове, зеленчуци, животни и космонавти… събрахме най-интересните руски играчки за елха от десетилетията.
Играчки като средство за агитация


От 1929 до 1935 година в Съюз на съветските социалистически републики е неразрешено празнуването на Нова година, че и даже украсяването на елхи. Но незабавно щом сталинската възбрана е снета, производството на играчки за елхите е възобновено. Украшенията от това време стават и средство за агитация: елхите са декорирани с фигурки на пионери и военни, вършат се топки, отдадени на Червената войска. Често се употребяват и гирлянди с формички с изображенията на будьоновци, моряци и разузнавачи.



Играчките са посвещавани освен на нереални персонажи – пусната е да вземем за пример фигура на офицера от пограничните войски Никита Карацупа, който се популяризира със задържането на 338 извършители на границата, заличаването на 129 шпиони и диверсанти и основаването на лично учебно заведение за дресировка на служебни кучета.



През 1930-те интензивно се развива и строенето на дирижабли, а през 1937 година руски дирижабъл бие международния връх по дълготрайност на полета, като прекарва във въздуха 130 часа и 27 минути. Увлечението по летателните апарати намира отражение и в играчките – тогава дирижаблите се вършат от картон и папие-маше, а през 1950-те се появяват и стъклените мостри.



Максим Новиков/ТАСС

Разбира се, публикувани са и играчките-звезди и украшенията с изображение на сърп и чук. Даже връхчетата, символизиращи Витлеемската звезда, са сменени от идеологически верния вид във формата на Червена звезда.
Нова година във военно време


През Втората международна война украшенията постоянно се посвещават на военната тема: появява се даже играчка, която изобразява куче-санитар.



Но най-често се срещат самоделни играчки: заради недостига ги вършат от подръчни материали.



В тила боядисват изгорели крушки, вършат фигурки от тел, а на фронта украсяват гилзи и употребяват пагони.



Разцвет на играчките за елха
След войната производството се връща в мирното русло. През 1949 година за 150-годишнината на Александър Пушкин пускат няколко набора, отдадени на приказките му „ Руслан и Людмила “, „ Приказка за цар Салтан “ и „ Златната рибка “.



Друг баснословен набор е отдаден на приказката „ Чиполино “ от Джани Родари – макар относителната повсеместност, през днешния ден цялостният комплект може да коства над половин милион рубли.

Много известни са играчките във формата на часовници, чиито стрелки демонстрират 11:55. Появяват се и разнородни топки, фигурки на плодове и зеленчуци.
Космическата епоха


Максим Новиков/ТАСС

От 1957 и през задачите 1960-те дизайнерите на играчки се въодушевяват от основните събития – пускът на първия сателит и полетът на Юрий Гагарин в космоса. Появяват се играчки във формата на космонавти и ракети, вместо звезди на върха на елхите се слагат върхове на ракети.



Андрей Ю. Вуколов (CC BY-SA 3.0)



Вини Пух и Олимпийското мече
Играчките с Вини Пух, Прасчо, магаренцето Иа и Совата се появяват през 1970-те след премиерата и големия триумф на руското детско филмче по претекстовете на книгата на Алън Милн.

А след провеждането на Олимпиадата в Москва през 1980-та на руските елхи засияват олимпийският факел и именитото мече – знак на Игрите.



създател: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР