Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да

...
Мобилно приложение ще помага на пациентите, които изпитват затруднения да
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще помага на пациентите да намират аптеките, от които да купят лекарствата си

Мобилно приложение ще оказва помощ на пациентите, които изпитват усложнения да открият своя лекарствен артикул. Чрез платформата „ Намери своето лекарство “ те ще могат бързо и елементарно да получат достоверна информация за настоящия му статус и наличност в аптечната мрежа. Приложението е основано в партньорство сред Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ).

Подаването на сигнал в приложението изисква попълването единствено на 3 полета – търсеното лекарство, телефон за връзка и обитаемо място. В рамките на 48 часа пациентът ще получава подробен отговор по телефона за статуса на търсеното лекарство.

„ Към момента работим с сътрудници от цялата страна – над 700 аптеки, както самостоятелни, по този начин и вериги. Това значи, че в случай че продуктът е разполагаем, ще можем да предоставим бързо информация за обектите, в които пациентът може да го открие. Разбира се, неведнъж пациентите търсят артикули, които са дерегистрирани, неразрешени у нас или в дефицит заради краткотрайно прекратен импорт. В тези случаи  ще осведомяваме пациента, с цел да може оптимално скоро да се съветва със своя доктор “, сподели изпълнителният шеф на БАРПТЛ Боряна Маринкова.

Изпълнителният шеф на БАТЕЛ Оля Василева посочи, че дефицитът на лекарствени артикули е главен проблем за страните в Европа. Сред водещите аргументи са индустриални проблеми, породени от дефицит на първични материали или стеснен индустриален потенциал, прекъсване от произвеждане на остарели формули, проблеми, свързани с Добрата индустриална процедура, както и липса на икономическа полза продуктът да бъде предлаган на избран пазар. „ Опитът ни демонстрира обаче, че в 41% от случаите, докладвани като дефицит, продуктът в действителност е разполагаем, а повода пациентът да не го открие в своята аптека е по-скоро от логистичен темперамент. Създадохме приложението „ Намери своето лекарство “ точно с цел да помогнем на тези 41% от пациентите “, сподели Василева.

В отговор на журналистически въпрос тя съобщи, че посредством платформата ще се търси единствено и само декларираният лекарствен артикул и изрично няма да се предлага негов сурогат.

Боряна Маринкова напомни, че от края на 2018 година БАРПТЛ обслужват лична платформа за пациентски сигнали, като досега са получили над 2300 такива. По техни данни над 22% от случаите са свързани с трайно прекратен импорт, 23% - с краткотрайно прекратен подобен, 9% са за нерегистрирани артикули, а 5% са за болнични такива, които няма по какъв начин да бъдат открити в аптеката. По данни на ИАЛ пък близо 3200 медикаменти са изтеглени от българския пазар за интервала от 2014 година до 2023 година Мобилното приложение няма да е обвързвано с интернет платформата и ще има собствен личен указател.

„ Нашите членове обслужват най-широкото портфолио в България – от над 22 000 продукта, имат 100% национално покритие и са построили гъвкава верига на доставки. Това са компании, които са потвърдили своята отговорност и които всекидневно употребяват целия си запас, с цел да оказват помощ на пациентите да имат своевременен достъп до своята терапия. Именно по тази причина и приехме поканата на БАРПТЛ да бъдем техен сътрудник в основаването на сходно приложение “, изяснява партньорството сред двете асоциации Оля Василева.

Според зам.-председателя на БЛС доктор Николай Брънзалов приложението е добра база, над която обаче има доста какво да се надгражда и от страна на лекарите, и от страна на пациентите. „ Ние ще продължим да настояваме да бъде наложително, когато има проблем с изписан медикамент, пациентът да би трябвало да се види с лекаря, а не просто да му се обади по телефона “, сподели той.

Според члена на УС на Лекарския съюз доктор Гергана Николова лекарите също би трябвало да имат директна връзка с платформата, с цел да знаят, в случай че даден лекарствен артикул липсва на нашия пазар, да не го изписват.

Оля Василев отговори, че обединяването на базите данни на БАРПТЛ И БАТЕЛ ще обезпечи такава опция. Освен това двете организации възнамеряват да развиват мобилното приложение и като информативен портал, като в него потребителите на здравни услуги ще намират и потребни материали, обясняващи съществени процеси във веригата на лекарствоснабдяването.

„ Идеята ни е да осведомяваме потребителите какъв е пътят на техните медикаменти, какво значи дефицитът, какви са резултатите и изгодите от паралелната дистрибуция и така нататък “, споделя още Боряна Маринкова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР