Мобилно приложение ще подпомага българските пациенти в намирането на търсените

...
Мобилно приложение ще подпомага българските пациенти в намирането на търсените
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще подпомага българските пациенти в намирането на търсените от тях лекарства

Мобилно приложение ще подкрепя българските пациенти в намирането на търсените от тях медикаменти. То ще бъде в две версии – за Apple и за Android. Приложението бе показано от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ). То ще може да бъде свалено посредством съответния QR код.

Не повече от 20 секунди са нужни, с цел да се изпрати питане за съответното лекарство. В заглавната страница се попълня информация за медикамента, който се търси, изисква се телефон за противоположна връзка и име на обитаемо място, след което сигналът се изпраща, изясни изпълнителният шеф на БАРПТЛ Боряна Маринкова.След връзка с подателя се изпраща питане до аптечната мрежа в обитаемото място на пациента. Ако това е местен дефицит, се ревизира наличността в околните обитаеми места. Екипът зад приложението ще попита пациента дали му е комфортно да вземе медикамента от друга аптека отвън неговия град/село.

Средно за 12 часа излиза наяве можем ли да намерим продукта или не можем, сподели Маринкова. Нашата работа е, в случай че не можем да открием лекарството, да препратим пациента към консултация с лекуващия го доктор. Практиката демонстрира, че се търсят и хранителни добавки, сподели също Маринкова. И акцентира: Нямаме право да предлагаме опция на лекарството.

От двете организации оповестиха, че това ще надгради напъните за навременна и достоверна информация по отношение на неналичието на лекарства. В над 40% от случаите лекарството е налично и може да бъде открито, оповестиха специалистите. От организациите споделиха, че имат партньорство с над 700 самостоятелни и вериги аптеки. На база 2307 сигнала на онлайн платформата на БАРПТЛ за медикаменти се открива, че 41% са налични в аптеките, 22% е делът на трайно прекратен импорт, при 23% има прекратен импорт и 9% е съществуването на нерегистрирани медикаменти. Близо 3200 медикамента са изтеглени от българския пазар в интервала 2014-2023 година, сочи информация, показана по време на събитието.

Производствени аргументи и логистични такива, свързани с закъснение при обезпечаване на запаси и фармацевтични съставки, са измежду най-честите аргументи за дефицит на медикаменти като цяло, регистрират от Европейската организация по медикаментите, сподели изпълнителният шеф на БАТЕЛ Оля Василева. Като причина тя уточни и тези, касаещи се до дребен пазар като българския, когато заради ниски цени може да се стигне до дерегистрация на медикаменти./Novinite.bg
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР