Мобилните телефони в определени случаи могат да увеличат риска от

...
Мобилните телефони в определени случаи могат да увеличат риска от
Коментари Харесай

Установиха, че има връзка между смартфоните и рака на щитовидната жлеза

Мобилните телефони в избрани случаи могат да усилят риска от рак на щитовидната жлеза. Излъчването им е нездравословно за хората с избрани генетични предразположения, гласят проучвания в региона на екологията, написа zdrave.to.

Учени от Йейлския университет са изследвали над 900 души. В хода на научната работа те идентифицираха 176 гена и откриха 10 единични нуклеотидни полиморфизма (различия в последователността на ДНК), свързани с риск от рак.

Хората, които са носители на този ген и в това време са употребявали мобилни телефони, са повече от два пъти по-склонни да развият недоброкачествен израстък на щитовидната жлеза.

„ Нашето изследване дава доказателства, че генетичната предразположеност визира връзката сред потреблението на мобилен телефон и рака на щитовидната жлеза “, означават създателите на проучването.

Подобни изследвания ще оказват помощ авансово да се разпознават хората в риск и да се подхващат превантивни ограничения. Известно е, че честотата на рака на щитовидната жлеза непрекъснато нараства. Така че, предходната година единствено Съединени американски щати записаха съвсем 53 хиляди нови случая и 2180 смъртни случая.

Ракът на щитовидната жлеза е три пъти по-често срещан при дамите и се среща в по-млада възраст от множеството други типове онкология.

По-рано беше обявено, че съгласно канадските учени ракът може да бъде инфектиран. Заболяването се предава посредством мънички бактерии (микробиоми), които хората обменят между тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР