Мобилните оператори ще изчакат да получат официалната заповед на Комисията

...
Мобилните оператори ще изчакат да получат официалната заповед на Комисията
Коментари Харесай

Оператор посочва на Нинова и КЗП европейските практики за индексация

Мобилните оператори ще изчакат да получат формалната заповед на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с плануваната индексация. Едва след приемането на тази заповед и надлежно запознаване със наличието, ще се реши за следващи стъпки. Това декларират от " Теленор България " след оповестеното мнение на вицепремиера и министър на Икономиката и промишлеността Корнелия Нинова и оповестеното известие на страницата на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП).

От компанията показват обаче мнението, изпратено и до омбудсмана през днешния ден, че взимането на решението за индексация на цените на услугите е заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от покачването на цените на електрическа енергия, горива, разнообразни артикули и услуги на пазара, а и на вносните съставни елементи, които се влагат при създаване и модернизиране на мрежата.

От " Теленор " твърдят, че решението за индексация е взето след изследване на практиките на пазара на телекомуникационни услуги в Европа, където индексация на цените на мобилните услуги е нормална процедура. А били видно от потребителската кошница, изследвана от Национален статистически институт при установяване средногодишния показател на потребителските цени, че само цената на електронните съобщителни услуги през последните 18 месеца е продължавала да пада.
 Нинова заплаши с санкция мобилните оператори
Нинова заплаши с санкция мобилните оператори

Опитвали се да вдигнат цената за две години вкупом

Те акцентират, че в полза на потребителите е взето решението да се отсрочи използването на инфлационния показател за 2020 година и да го приложат през февруари, дружно с този за 2021 година, като по този метод смятат че индексацията е оптимално щадяща за клиентите ни. Индексацията ще се отрази във фактурата на актуалните клиенти след 05.02.2022 година

Очакват индексацията да е към 5% и изясняват по какъв начин е образувана:

- За 2021 година индексацията се прави, като се ползва средногодишният показател на потребителските цени (ИПЦ), оповестен от Национален статистически институт (НСИ) за 2020 година, който е в размер на 1.7%.

- В началото на идната календарна година, Теленор България ще индексира месечните абонаменти с Идеологически подривни центрове за 2021г., чийто планиран размер все още е към 3.3%. Веднага откакто Националният статистически институт разгласява размера на междинния годишен показател на потребителските цени (СГП) за 2021 година, което издание се чака в средата на януари 2022 година, Теленор България ще осведоми потребителите си за точния му размер.

За 50% от потребителската ни база тази смяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с Данък добавена стойност.

Индексацията се прави в сходство със подписаните с потребителите самостоятелни контракти, които плануват, че Теленор България има право да индексира месечния абонамент един път годишно, с размера на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени, за миналата година, като осведоми потребителя в първата месечна фактура след индексирането. До този миг Теленор България не се е възползвала от правото да индексира цените, само че повишаването на оперативните ни разноски в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и изключително през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение.
 Мобилните оператори подвигат цените след Нова година, КЗП стартира инспекция
Мобилните оператори подвигат цените след Нова година, КЗП стартира инспекция

Проверява се дали плануваните промени подхождат на клаузите в договорите

От компанията показват и че в тежката обстановка на пандемия, са запазили броя на чиновниците си, траяли са да разчитат на всички свои локалните снабдители и подизпълнители, а и като огромен шеф и корпоративен поданик, Теленор България продължава да дава своя принос за развиване на българската стопанска система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР