Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени

...
Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени
Коментари Харесай

Андрей Слабаков предлага мобилни екипи за трудно достъпни и слабо населени места като част от борбата с рака

Мобилни екипи, които да посещават мъчно налични и едва обитаеми места в държавите-членки на Европейския съюз, като част от битката с онкологичните болести, предлага евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация и член на групата на Европейските реформатори и реформисти Андрей Слабаков.

Той направи предлагането по време на проведената от него онлайн конференция „ Европейската тактика за битка с рака: дълготрайният резултат върху нашето здраве “.

„ В Европейския проект за битка с рака има четири детайла, които са от извънредно значение за крайния триумф. Профилактика, ранно разкриване, еднакъв достъп до диагностика и възстановяване качеството на живот на пациентите с рак и претърпелите това заболяване. Като самодейност, която е обвързвана с всеки един от тези съществени детайли на Плана, предложих основаване на „ мобилни екипи “, които могат да посещават мъчно налични и едва обитаеми места в държавите-членки и се надявам тази концепция да бъде призната в заключителния документ. Това е проблем, който касае цяла Европа “ изясни Слабаков.

Както е известно, Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за битка с рака, основана от Европейския парламент в резултат на извънредно обезпокоителен разбор за повишаване на случаите на онкологични болести през последните 20 години. Нейната цел е да изследва детайлно тематиката и да разгласява обстоен отчет с рекомендации, който да подкрепи Европейската комисия в работата ѝ по ограниченията, разказани в План за битка с рака до 2030 година, оповестен при започване на годината.

„ Европейският проект за битка с рака е политически ангажимент. Затова с него се занимават освен изтъкнати лекари и здравни специалисти, само че и членове на Европейския парламент. Голямата цел е да се „ обърне “ наклонността на непрекъснатото увеличение на раковите болести. През 2020 година 2,7 млн. души в Европейски Съюз са чули диагнозата „ рак “, а други 1,3 млн. души са умряли вследствие на заболяването. Ако не предприемем бързи и решителни дейности, случаите на ракови болести ще набъбнат с 24% до 2035 година и ракът ще стане водещата причина за гибел в Европейския съюз “, безапелационен е българският евродепутат.

Слабаков обърна внимание на обстоятелството, че съгласно статистиката, в България смъртността от ракови болести се усилва от по-малко от 200 случая на 100 000 индивида през 1995 година до на над 250 случая през 2018. У нас шансът за оцеляване след множеството ракови заболявания се усъвършенства, само че продължава да бъде измежду най-ниските в Европейски Съюз, дружно с други страни от Източна Европа.

„ Ако Европа работи обединено и добре, е допустимо смъртността да се понижи с 40%. На първо място би трябвало да са профилактиката, ранното диагностициране, грижата за личното здраве. Много значимо е подобряването на качеството на живот на пациента. Ако обгрижването и психическата работа стартират през цялото време, възможностите за добър резултат са доста по-големи. Важно е да се сътвори тъждество във връзка с работата в цяла Европа “, сподели евродепутатът от партията на Европейските консерватори и реформисти и докладчик в сянка за ЕКР на Доклада по отношение на Плана на Европейски Съюз Пиетро Фиоки.

В конференцията вземат участие още Йоанна Копчинска - заместник-председател на Специалната комисия за битка с рака за ЕКР, Долорс Монсерат (Европейска национална партия) - докладчик на Европейския парламент по отношение на Стратегията на Европейски Съюз за фармацевтичната промишленост и медикаментите, проф. доктор Добрин Константинов – Началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ “ (София), доцент доктор Наталия Чилингирова – Началник на Клиника по здравна онкология към УМБАЛ „ Сърце и мозък “ (Плевен), представители на Министерството на здравеопазването и голям брой именити български експерти в региона на битката с онкологичните болести. Специален посетител е Ивана Катанео - заместник-председател на Онкологична платформа на Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации.

Конференцията „ Европейската тактика за битка с рака: дълготрайният резултат върху нашето здраве “ е последното събитие преди завършването на отчета към Европейската комисия. След привършване на полемиките, докладчик на Европейския парламент за Плана на Европейски Съюз за битка с рака Вероник Трийе-Леноар (Обнови Европа) ще разгласява текст, като промените ще бъдат гласувани в Специалната комисия при започване на декември 2021 година

След това наложеният отчет ще влезе в пленарната зала на Европейския парламент при започване на 2022 година за финално гласоподаване. Ако бъде признат, ще бъде изпратен на Европейската комисия и ще е формалната позиция на Европейския парламент по тематиката.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР