Мобилизацията във Франция срещу пенсионната реформа, която парализира транспорта, навлезе

...
Мобилизацията във Франция срещу пенсионната реформа, която парализира транспорта, навлезе
Коментари Харесай

Девети ден на транспортна стачка във Франция, правителството призова за преговори

Мобилизацията във Франция против пенсионната промяна, която сковава превоза, навлезе през днешния ден в деветия си ден и може да продължи до Коледа макар новите апели към разговор на държавното управление, заяви " Франс прес ".

Разясненията за пенсионната промяна, които министър председателят Едуар Филип показа в сряда, въобще не усмириха гнева на французите, а таман противоположното - провокираха безусловно отменяне от всички синдикати, в това число и синдикатите, които до този миг подкрепяха правилото на промяната.

Изправен пред този всеобщ митинг и в желанието си да избегне разрастването на протестното придвижване, Едуар Филип предложения синдикалните и работодателските организации за " цикъл от договаряния ".

Той поискал тази среща да се организира допустимо най-рано през идната седмица, заяви представител на пресслужбата пред " Франс прес ".

Премиерът удостовери решимостта си да утвърди универсална пенсионна система по точки, която да размени сегашните 42 режима, само че с няколко отстъпки за синдикатите.

В сряда френският министър председател разгласи, че минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, само че хората ще би трябвало да работят до 64 години, с цел да получат цялостна пенсия. В речта си Едуар Филип посочи, че въвеждането на пенсионните промени ще бъде отсрочено. Новата система ще важи единствено за родените през 1975 година и по-късно. Той удостовери и премахването на специфичните режими, макар че за машинистите от железопътната компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и парижкия градски превоз, промяната ще се ползва за родените през 1985 година и след нея.

Френските синдикати реагираха яростно на оповестените от премиера Филип промени в пенсионната система.

Според генералния секретар на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез държавното управление се е подиграло с всички.

Обявената от Филип пенсионна промяна мина алената линия с увеличението на възрастта за цялостна пенсия до 64 години, възнегодува и генералният секретар на Френската демократична конфедерация на труда Лоран Берже. Досега синдикатът поддържаше пенсионната промяна. Вчера сутринта Берже разгласи, че е подготвен за договаряния.

Учителските синдикати, които също се активизираха, тъй като се притесняват, че ще изгубят огромна част от пенсията си, бяха признати през днешния ден от министъра на националното обучение и младежта Жан-Мишел Бланкер.

В транспортната стачка обаче няма прогрес в търсенето на помирение, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР