Мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветена изцяло на посрещането на

...
Мобилизация на Министерство на здравеопазването, посветена изцяло на посрещането на
Коментари Харесай

Президентът Радев против даването на разрешение за нова мегаболница в Казичене

Мобилизация на Министерство на здравеопазването, отдадена напълно на посрещането на възможна нова вълна на COVID-19, а не издаване на разрешителни по бърза процедура на нова частна мегаболница, каквато се приготвя и строи покрай Казичене - това чака президентът Румен Радев от здравното ведомство, стана ясно през днешния ден от изявление на президента на среща с държавното управление.

" Очаквам цялостна готовност на Министерство на здравеопазването, отдадена напълно на организацията за посрещане на възможна вълна и елиминиране на всевъзможни други действия - летописи, планове, вероятно позволение на бъдещи частни мегаболници ", съобщи Радев.

Реакцията на президента е провокирана от многочислените мнения и напрежение, появило се към построяването на нова частна болница " Сърце и мозък ", покрай село Казичене, обвързвана с компанията " Чайка фарма ".

Съмненията.

Напрежението и подозренията към издаването на сходно позволение идват от няколко обстоятелството:

Първият, че градежът на болничното заведение е почнал доста преди вложителят да получи позволение за здравната й активност.

Вторият, че разрешенията за активността на болничното заведение се придвижват неестествeно бързо, което задава въпроси по отношение на политическа защита и подозрително толериране на плана.

Трето и най-важно - излиза на напред във времето въпросът за какво Министерство на здравеопазването въобще разисква даването на позволение за нова частна болница до София, откакто е ясно, че лицензирането на всяко ново частно лечебно заведение единствено ще задълбочи проблемите с качеството на обслужването на пациентите и ще бъде още една финансова тежест за данъкоплатците, които заплащат посредством здравните си осигуровки за разноските на НЗОК.

Проблемът.

Основният проблем идва от обстоятелството, че желанието за градеж на новата частна болница се случва на фона на пренаситеността от лечебни заведения за интензивно лекуване в страната. България е преди всичко в Европейски Съюз по този индикатор - съгласно Евростат у нас има близо 620 кревати за болнично лекуване на 100 000 души (срещу приблизително 390 кревати на същия брой хора в страните от ЕС).

Това е една от аргументите частните лечебни заведения да изразходват голям запас от Здравната каса, а равнището на болничното обслужване в държавните здравни заведения да пада. Към този проблем в допълнение се наслагват и непрекъснатия кадрови недостиг от медицински личен състав и лекари, което води до занижени стандарти на обслужване в останалите болнични заведения в страната.

Очевиден е и изводът, че за активността на още една мегаболнична частна конструкция ще заплащат още веднъж данъкоплатците и изтънелия бюджет на Здравната каса, само че, наподобява, Министерство на здравеопазването не се тормози от този факт.

Проектът

" Сърце и мозък " - София към момента е абстрактен план, твърди вложителят " Чайкафарма ". Документите, постъпили в ИА " Медицински одит ", са завършени като искане за разрешаване на нови медицински действия на плевенската МБАЛ " Сърце и мозък ", на нов адрес в софийското село, написа Clinica.bg. Лечебното заведение се ръководи от сдружение в региона на профилираните кардиологични грижи, което е част от групата " Търговска лига ", дружно с " Чайкафарма ".

Според изданието документите са входирани на 21 юли, а от организацията са в развой на събиране, анализиране и обобщаване на информацията. Срокът е до 45 дни от постъпването им. Ако мнението е позитивно, разрешението за нови действия, което на процедура значи да проработи ново лечебно заведение на адреса в село Казичене, би трябвало да бъде издадено от министъра на опазването на здравето. В обявата се твърди, че не е нужно утвърждение от Министерския съвет, както планува Законът за лечебните заведения при разрешаване на деа, откакто управлението на НЗОК е декларирало документално, че може да финансира новите действия на нова болница. И че има огромна възможност оценката на организацията да е позитивна от посочени от МБАЛ " Сърце и мозък " на новия адрес в Казичене от 2024 година

Какво се знае за бъдещата болница?

За плана на " Чайкафарма " пред медиите пръв заяви кметът на Казичене Григор Григоров през май тази година. А съобщение за капиталовото желание за нова болница е оповестено от Столичната община още през април.

От него се вижда, че бъдещото лечебно заведение ще разполага с 470 кревати, както и с отделения в разнообразни специалности: кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни заболявания, неврохирургия, рехабилитация, здравна онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия. Ще има и лаборатории.

Всичко това ще бъде проведено в 3 здания или т.нар крила, включващи: диагностично-консултативен блок, хирургични отделения и лечебни отделения. Сградата, в която ще бъдат ситуирани кабинетите за прегледи и лабораториите, ще бъде на 3 етажа. Предвижда се да разполага с набор от инсталация за диагностика - рентген, компютърни томографи, РЕТ скенер, мамограф, инсталация за лъчелечение - линеен ускорител, брахитерапия.

Най-големите отделения в бъдещата болница ще имат по 40 кревати - Анестезиология и интензивно лекуване, Кардиология и Медицинска онкология. Сградата с хирургичните отделения ще бъде от 7 етажа, а на покрива ще има хеликоптерна площадка. Операционният блок ще разполага с 15 зали.

Докъде са стигнали процедурите?

От компанията-инвеститор обясниха пред Dir.bg, че " Сърце и Мозък " - София към момента е единствено абстрактен план и не могат да отговорят съответно по кое време ще стартира строителството на постройките и в какъв период се чака стартът на същинското фунциониране на новата болница.

" Нашите капиталови планове са чисти и транспарантни, и най-важно са в полза на хората и пациентите. Общественият интерес е голям и добре предпазен ", се споделя в позицията на " Търговска лига ".

Dir.bg изиска информация и от здравното министерство по отношение на постъпилите в неговите структури документи, хода на процедурите за оценка на потребността от такава болница и за подготовката на позволение за активността й, както и проектите бъдещото лечебно заведение да подписа контракт с НЗОК. От ведомството не изпратиха отговор до приключването на този материал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР