Мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи искането на

...
Мнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи искането на
Коментари Харесай

Съдебният съвет не смята, че преместването на делата за корупция, е противоконституционно

Мнозинството от Висшия правосъден съвет (ВСС) не поддържа настояването на Върховния касационен съд (ВКС) и на Висшия адвокатски съвет за оповестяването на противоконституционност на преместването на делата за корупция от Софийския градски съд в профилирания.

На постоянното съвещание на пленума през днешния ден 15 от членовете гласоподаваха " срещу " настояването на двете институции, а седем бяха на противоположното мнение. Един член - Стефан Грозев не поддържа нито едно от двете мнения и на процедура се оказа " въздържал се ".

По двете претенции има формирано дело в Конституционния съд (КС) с докладчик е някогашният заместник-председател на Върховен касационен съд Таня Райковска. Атакуваните промени в Наказателно- процесуалния кодекс (НПК) бяха признати през лятото на 2017 година, само че влязоха в действие при започване на ноември. Оттогава следствията и делата за корупция и още 40 закононарушения се водят и преглежда от профилираната прокуратура и съд.

Мотивите на Върховен касационен съд И Адвокатския съвет за атакуването на измененията са, че определянето на подсъдността на профилирания съд е съгласно субекта на закононарушението, а не по материя, което и го трансформира в ексклузивен съд.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в случай че се одобри този мотив, това значи, че и Софийски градски съд до момента е бил ексклузивен съд.

" В настояването няма и дума за това, никой не е разсъждавал върху тази теза. След промените в Наказателно-процесуален кодекс подсъдността на Софийски градски съд във връзка с избрани закононарушения, осъществени от лица с имунитет, се резервира, т.е. за избрани закононарушение те дават отговор на определението за ексклузивен съд ", счита основния прокурор.

Той отхвърли да разяснява претекстовете към настояването на висшите съдии, само че посочи, че и това на Върховен касационен съд и на Адвокатския съвет са " уравновесени и стимулирани, професионално направени с изложени правни причини ".

" Няма да разясня претекстовете към настояването, които вършат прилика с националния съд, тъй като ще изпаднем в казуистика и ще кажем неща, които не е редно да ги кажем. Ако профилираният съд е ексклузивен, значи и Софийски градски съд е подобен "

Според членът на правосъдния съвет Цветинка Пашкунова (избрана от квотата на магистратите) плануванаъа с измененията опция ръководителят на Апелативния профилиран углавен съд да командирова магистрати, както и опцията за в допълнение заплащане на съдиите и прокурорите в спецорганите, са доказателства за противоконституционността на промените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР