Мнозинството от големите европейски банки отчитат спад на депозитите през

...
Мнозинството от големите европейски банки отчитат спад на депозитите през
Коментари Харесай

Спад на депозитите в повечето банки, клиентите търсят по-голяма доходност

Мнозинството от огромните европейски банки регистрират спад на депозитите през годината до юни 2023 година, защото клиентите търсят по-добри спестовни покупко-продажби, демонстрира разбор, оповестен от кредитната организация " Стандард енд Пуърс " (S&P), оповестява Ройтерс.

Две трети от кредиторите, включени в извадката от 24 банки, са понижили депозитите си през 12-месечния интервал до края на юни тази година, като максимален е процентът на спад при шведската банка SEB и английската NatWest - спад надлежно с 13% и с 12%.

Европейските кредитори регистрират засилваща се конкуренция за парите на спестителите през последните месеци на фона на повишаващите се референтни лихвени проценти в целия континент, защото централните банки се пробват да се броят с до момента в който политиците се пробват да се борят с упоритата инфлация.

Големите банки са изправени пред рецензии от политици и регулатори на няколко европейски пазара, в това число Англия, че не покачват лихвените проценти по спестяванията (по депозитите) толкоз бързо, колкото лихвените проценти, които начисляват по заеми, в това число ипотеки.

 istock istock
През 12-месечния интервал, оценен от S&P, депозитите са намалели на всички пазари, като Испания претърпя максимален спад от 9%. Спадовете отразяват клиентите, които избират по-доходоносни артикули и заплащат скъпи отговорности, сподели организацията.

Мнозина кредитни институции обаче стопираха тази наклонността до известна степен през последното тримесечие април-юни, като 18 от банките в разбора на S&P регистрират тримесечно нарастване на депозитите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР