Мнозинството от българите не желаят нови избори на фона на

...
Мнозинството от българите не желаят нови избори на фона на
Коментари Харесай

“Галъп“: Българите не желаят нови избори

Мнозинството от българите не желаят нови избори на фона на провокации като висока инфлация, война, пандемия. Това сочи национално представително изследване на “Галъп интернешънъл Болкан “, оповестено в сряда.

На въпрос дали има нужда от предварителни избори - 47.4% от учатниците дават отговор негативно, а едвам 22,2% – позитивно. Останалите се двоумят. Данните демонстрират, че опцията “нови избори “ не е желана. Това нормално е удостоверение за липса на построена съответна политическа опция и отмалялост от политическата неустановеност, разяснява организацията.

“Вероятно и поради цените, и поради войната, а и поради съответните вътрешнополитически други възможности, нежеланието за нови политически земетресения като предварителни избори е съществено “, се споделя в коментар към проучването.



В предходните няколко дни излязоха редица социологически проучвания, която ясно демонстрираха, че доверието на българите към държавното управление понижава бързо поради инфлацията и разногласията в ръководещата коалиция.

На този декор проучването на “Галъп “ демонстрира, че българите са изтощени от трите парламентарни вота през предходната година, които бяха съчетани и с избори за президент. В същото време ясна опция на сегашната коалиция няма.

Въпреки по-ниския витален стандарт в страната на фона на останалите страни от Европейски Съюз, обществото продължава да заявява преобладаваща приемливост към бягащите от войната украинци. 49,9% не споделят схващането, че бежанците от Украйна са някаква опасност за сигурността в България. На противоположното мнение са 25.2%, а станалите се двоумят.



Сравнението с други знаци, които „ Галъп интернешънъл болкан “ употребява в годините, в това число и при други спорове, демонстрира, че бежанците от Украйна са като цяло добре признати от българите. Това прави усещане – изключително на фона на паниките за високи цени и за качеството на живота в България. Засега настройките към украинците не се трансформира даже и при съществуването на някакво напрежение към битови въпроси, свързани с бежанците.

Огромно болшинство от 84.9% от пълнолетните българи чакат покачването на цените да продължи в идващите месеци. Само 7.5% считат, че цените ще остават същите, а 2,9% чакат цените да стартирана да понижават.



През есента упованието за покачвания на цените бе достигнало покрай 90%, а през зимата – над 86%. Това значи, че българите очевидно към този момент привикват с мисълта, че цените ще продължат своя растеж, а и паниката към този момент е достигнала евентуални лимити, се споделя в разбора.

Като един от дребното позитивните сигнали българите възприемат отпадането на противоепидемичните ограничения. Общо 57,8% утвърждават премахването на наложителните маски и отправяне на рекомендации за потреблението им, а 29,3% не утвърждават това решение. Останалите не могат да преценяват.

Изследването на “Галъп “ е осъществено без значение. Интервюирани са 809 пълнолетни българи, сред 31 март и 8 април – посредством директно персонално изявление с таблети измежду двустепенна извадка на инцидентен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклоняване: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е почти еднакъв на 54 хиляди пълнолетни българи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР