Мнозинството от българи (72 %) забелязват фалшиви новини в медиите

...
Мнозинството от българи (72 %) забелязват фалшиви новини в медиите
Коментари Харесай

Мнозинството българи забелязват фалшиви новини в медиите всеки месец

Мнозинството от българи (72 %) виждат подправени вести в медиите всеки месец. Най-много от тях се въздействат хората от дребните обитаеми места, с ниско обучение и към тях те демонстрират най-ниска устойчивост. Едва 13 не познават феномена на подправените вести.

Това са част от изводите на проучване на " Алфа рисърч " по поръчка на фондация " Конрад Аденауър ". Данните бяха показани на конференция " Фалшиви вести, агитация и геополитика ", органаизирана от фондацията.

Основният извод е, че към този този вид вести има висока известност. Към тях най-висока сензитивност имат хората от междинното потомство с висше образовазние от София или огромните градове.

" Може да се допуска, че те са и най-критични към сходен жанр информация. За жал хората от дребните обитаеми места с по-ниско обучение, както и най-младите, по-слабо разграничават подправените вести, което ги прави евентуален обект на техните офанзиви ", разяснява Боряна Димитрова ръководещ сътрудник в " Алфа рисърч ", която показа данните.

Мнозинството от хората не престават да се осведомят през малкия екран, а на второ място към този момент са интернет уеб страниците, които надминават вестниците и списанията като източник на информация.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР