На 1 юни в много държави по света се празнува

...
На 1 юни в много държави по света се празнува
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на детето

На 1 юни в доста страни по света се чества Ден на детето. Този празник е на разнообразни дати и е по друг метод обвързван с традицията на обособените страни.

Инициативата за празнуването на Ден на детето, като интернационален празник идва от Световната конференция по въпросите на детското здраве, извършена през 1925 година в Женева (Швейцария). Тя е подета в някои страни по света, измежду които – изначало в Съединени американски щати, а от 1927 година – и България - на 8 май, той се празнува под патронажа на княгиня Евдокия; по-късно е по този на брачната половинка на Борис III.

Вече като интернационален празник, основан през 1949 – 1950 година в Москва, на 1 юни стартира да се отбелязва Международен ден за отбрана на децата, с което име е общопризнат и публично в Съюз на съветските социалистически републики и страните от Социалистическия блок, както и в някои други страни по света под тяхно въздействие. На тази дата той е общопризнат главно от тях и остава на нея и след рухването на комунистическите режими в тези страни. Наред с наблягането на разнообразни увеселения и ваканции, на празника се придава и мощна политическа багра.[

По целия свят Денят на детето стартира да се празнува, откакто на 14 декември 1954 година Организация на обединените нации и ЮНЕСКО афишират 20 ноември за Световен ден на децата, макар че самата дата не е навсякъде възприета, а в другите страни по света е избрана, съгласно локалните условия и обичаи. Съдържанието и смисълът на празника на всички места са сходни – това е ден, отдаден на напъните да се реализира благополучие за всички деца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР