Мнозина смятат младите хора за безразлични и аполитични, обвинявайки ги,

...
Мнозина смятат младите хора за безразлични и аполитични, обвинявайки ги,
Коментари Харесай

Млади политолози организираха дебат за Альоша, не се яви нито един защитник на паметника

Мнозина считат младежите за безразлични и аполитични, обвинявайки ги, че са дистанцирани от  проблемите на обществото, не гласоподават, избират  да се забавляват, вместо да вземат участие интензивно в публичния живот.
Прочетете още
Дали обаче това не са клишета, които целят фактически да дистанцират  младите от настоящите тематики и събития?  Да забележим по какъв начин бе посрещната една самодейност на студенти от катедра „ Политология ” на ПУ ”Паисий Хилендарски ”.  Младите хора организирали спор на тематика „ Альоша – избавител или подтисник? ”, определили дата 16 април и заели зала в Дома на културата, където да се организира полемиката. Поканили като посредник журналистът от Българска национална телевизия Андрей Захариев, който също преподава в ПУ. След това се заели да търсят участници, които да защитят всяка от тезите.

„ Ние не слагаме въпроса дали паметника да бъде съборен или не. Интересува ни какъв е историческия подтекст, в който би трябвало да гледаме на монумента ”, споделя един от уредниците Рамис Мюмюн. Младият мъж, не е пловдивчанин, само че все пак счита, че полемиката касае всеки българин. С тезата, че паметникът е знак на войска,  която ни е „ освободила ” от националния ни суверенитет  се заел юристът и лекар по интернационално право Станислав Станев. В опитите си обаче да намерят негов конкурент, който да отбрани тезата, че Альоша е знак на войска – освободителка, студентите блъснали на камък.

„ Оказа, се, че това е „ най- заетият ” вторник тази година ” разяснява един от студентите.  Градската организация на Българска социалистическа партия и знакови лица от столетницата изрично отказали  да дискутират тематиката.

Студентите първо се обърнали към  градското управление на Българска социалистическа партия Пловдив. „ Разговаряхме с  инж. Милчев, Александър Симов, Самуил Шивачев, Тодор Кръстев, Николай Бареков, доцент Петър Ненков, Мая Манолова, адв. Георги Илчев. Всички до един отхвърлиха по една или друга причина. В същото време обаче някои от тях участваха в интернационален конгрес за спасяването на паметника, където обаче нямаха съперници.  Така, че от тяхната реакция можем да създадем извод, че или нямат задоволително съществени причини да защитят тезата си, или се опасяват от нас или ни считат за  малки и незначителни ” споделят студентите.

Така че, при липса на конкурент дебатът се организира под формата на свободен диалог.

„ От какво ни е освободила силата, чийто знак е Альоша? Бих споделил, че ни е освободила от разцвет, суверенитет и достолепие. Да забележим какви са неоспоримите обстоятелства. В началото на войната Сталин и Хитлер са съдружници.  След това Германия атакува Съветския съюз. Но макар, че хитлерова  Германия води война със Съветския съюз, България поддържа до край дипломатически връзки със руската власт. През лятото на 1944 година държавното управление на Багрянов, който съумява да убеди Хитлер и на 29 август съюзът с Германия е преустановен. Т.е на 5 септември, денят, в който Съюзът афишира война на България, тя към този момент не е измежду съдружниците на нацистистите. На територията на страната ни няма немски войски, в България няма никакви фашисти, като се изключи една партия, която наброява 800 души членове.  Т.е няма никаква причина да ни разгласят война. И когато Червената войска влиза в България тя с никого не се бие, тъй като тук германци няма. Така, че няма подтекст, в който Альоша да бъде обсъждан като избавител. Освен в случай че решим да признаем, че ни е освободил от националния ни суверенитет ” съобщи адв. Станев.

В България няма починали руски бойци, в случай че не броим тези, които са умряли от метилов алкохол.  Т.е той се обезмисля и от правна позиция., разяснява участникът в полемиката.

Паметникът стои, тъй като Русия години наред води доста нападателна идеологическа агитация.  Те са „ маркирали ”  нашата териотария и в този момент опонират с думите, че паметникът е история. Руснаците имаха стотици монументи на Сталин, които по-късно бяха отстранени. Те също са били история. 

Според Станев има и друга теза, която трансформира в ненужен разногласието на монумента. „ Заради пропагандата, която години наред  върви безусловно безнаказано в България, огромна част от българите вършат паралел сред съветските войски, които са освободили България през 1978 година, воювайки с османската империя, само че това е изцяло неверно.  Тези, които ръководеха съветските войски по време на Руско- турската война, бяха избити и прогонени през 1917 година от руската власт.  Т.е, в случай че желаеме фактически да почетем тези, които са ни освободили от турско иго, би трябвало незабавно да съборим Альоша, тъй като той е знак на тези, които избиха  нашите освободители ” заключи юристът.

На хората, които желаят да запазят паметника като история, Станев опонира, че в градовете Виена, Братислава и Берлин също има монументи на Червената войска, само че там е имало сражения и починали бойци. „ Там хората в действителност считат, че са освободени от режим, който е подтискал популацията. Освен това изпитват възприятие на виновност. Докато тук нещата не стоят по този начин ” бе безапелационен той.

Пловдивчани имат право да знаят истината и откакто се срещнат с всички обстоятелства, тогава могат да вземат решение. Аз не бих се борил за събарянет, а за това – там да бъде сложена осведомителна табела, която да съдържа същинските обстоятелства какъв знак е Альоша ” съобщи Станев.



 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР