Мнозина са принудени да заживеят зад граница заради властта в

...
Мнозина са принудени да заживеят зад граница заради властта в
Коментари Харесай

Живот зад граница: Мнозина са принудени да напуснат Турция заради властта в страната

Мнозина са принудени да заживеят зад граница поради властта в Турция. Хората споделят, че се надяват Реджеп Ердоган да загуби президентските избори през месец май, с цел да се върнат още веднъж в страната. В Германия живеят милиони от турски генезис. Според Берлин - броят на бежанците се е нараснал след несполучливия опит за прелом в Турция през 2016-а. Повече по тематиката разказва Кристина Йовановски.

Тази жена е измежду многото турски учени, напуснали страната си поради властта. Сега живее в Берлин, само че избира да остане анонимна, тъй като се опасява от вероятни репресии.

 
Чувстваш загуба. Дори да си там, разбираш, че всичко е толкоз изгубено, че най-после решаваш да заминеш и да започнеш изначало. Това възприятие те преследва непрекъснато.
анонимна

През май в Турция ще се проведат избори за парламент и президент. Според социолози опозицията има най-големия късмет за победа, откогато актуалният държавен глава, Реджеп Ердоган, пристигна на власт преди 20 години.

 
Броят на турските бежанци в Германия се е нараснал фрапантно след несполучливия опит за прелом в Турция през 2016 година. Министерството на вътрешните работи на Германия заяви за Euronews, че повече от 21 хиляди турски жители са получили леговище или статут на бежанци през последните години. Според неправителствени организации в това време турското държавно управление е подхванало репресии против своите критици.
Кристина Йовановски, Euronews

В Германия живеят близо 3 млн. души от турски генезис. Притокът от политически дисиденти към страната евентуално ще спре, в случай че Ердоган загуби изборите, споделя турски специалист по правата на индивида.

 
Установяването на господство на закона ще отнеме време, само че даже когато това е налице, хората няма да се върнат незабавно, в случай че има правосъдни процеси и настоящи присъди против тях.
Салим Чевик, Център за турски приложни проучвания
Надявам се да можем още веднъж да се радваме на живота, да сме част от обществото, да се гордеем със страната, да мечтаем за общо бъдеще. И да се усещаме сигурни.
анонимна

Някои хора се надяват да се върнат назад в Турция, само че за получилите леговище в Германия обстановката е по-сложна, тъй като може да изгубят своя статут на краткотрайно пребиваващи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР