Мнозина са чували за списание “Burda. Имало е период, в

...
Мнозина са чували за списание “Burda. Имало е период, в
Коментари Харесай

Историята на Ене Бурда – жената, която създава модна империя благодарение на неверният си съпруг

Мнозина са чували за списание “Burda ”. Имало е интервал, в който то е било същински пробив в света на модата и изобретение за модата от разнообразни страни, защото разрешава на милиони дами да наподобяват не по-зле от моделите. Малко хора обаче познават биографията на основателя на това списание – германка на име Ене Бурда.

Ние от Поничка бяхме любопитни да разберем каква е историята на триумфа на тази жена, която е съумяла да трансформира житейските неудачи в безусловна победа.

Ене (крайно вдясно) с родителите си, сестра си и брат си

Ене Бурда, с рождено име Анна Магдалена Лемингер, е родена през 1909 година в провинциалния град Офенбург. Баща й е бил ватман на трен, а майка й – стопанка, тъй че фамилията живеело много непретенциозно.

От ранна възраст Ене осъзнала, че не желае да повтаря ориста на майка си: скромната позиция на стопанка не й допадала. За себе си тя желала нещо по-голямо и по-добро.

Ене обичала да се откроява от другите. На млади години тя си направила дръзка прическа фасул, до момента в който всички останали девойки сплитали косите си в плитки. Приблизително по същото време тя сменила името си на Ене – в чест на героинята от обичаната си ария „ Ене от Тарау “.

След като приключва манастирско учебно заведение и посещава лицей, Ене отива да работи като касиер в електрическа компания. Един ден много приветлив юноша на име Франц Бурда, пристигнал да заплати сметката си за електричество. Той имал дребна печатница. Младежите се харесали и година по-късно се оженили.

В продължение на съвсем 20 години Ене старателно изпълнявала ролята на примерна брачна половинка и майка. Тя управлявала семейството и родила на брачна половинка си трима сина: Франц, Фрайдър и Хуберт. Издателският бизнес на брачна половинка й вървял добре и извън изглеждало, че момичето е изтеглило щастливия билет. Ене обаче усещала, че нещо й липсва: дейната и изобретателна натура търсела реализация.

Понякога ориста се оказва огромна шегаджийка и извършва фантазиите ни по доста автентичен метод. Оказало се, че дълги години брачният партньор й е финансирал нерентабилното издателство Elfi-Moden, благосъстоятелност на Елфриде Бройер, някогашната му секретарка, с която е имал връзка. Ене била на 40 години, когато схванала за измяната на брачна половинка си.

След като научила обаче, че някогашна секретарка на брачна половинка й му е родила противозаконна щерка, Ене не подава молба за бракоразвод, а принуждава брачна половинка си да откаже финансирането на Elfi-Moden и пререгистрира неговото издателство на свое име.

През 1949 година тя поема издателството, което по това време има 48 чиновници. Скоро тя разгласява стилното списание “Favorit ”, което от 1950 година оказва се като “Burda Moden ”. Между другото, Ене резервира брака си, само че съпрузите имат чисто бизнес връзки. Освен това тя наема асистенти, които да оказват помощ в домакинската работа и да се грижат за децата.

Разбира се, не било елементарно да стартира нов живот на 40 години, изключително откакто не знаела доста за модата и публикуването на списания. Но въпреки това, тя чудесно знаела какво желае: да стане сполучлива, както и да помогне на другите дами да наподобяват съвременни и стилни.

Ене търсела шивачи и фотографи, сама избирала най-хубавите модели и фотоси. По същото време тя изучавала издателската активност, разработвала нов дизайн за стилното си списание и се запознавала с модата. Издателката прекарвала по 10-12 часа в офиса.

Основната й новаторска концепция били кройките, които са включени в списанието от 1952 година Използвайки тези кройки, клиентките можели сами да си ушият облекла, които били демонстрирани на стилните сцени. Докато облеклата от други списания оставали недостъпни за множеството читатели, Ене съумяла да сътвори списание, което разрешава на голям брой дами да се обличат елегантно и с усет, без да харчат доста пари за това.

Идеята на Ене проработила чудесно, тъй като тя разбирала тъкмо от какво се нуждаят дамите. По това време имало малко подготвени облекла и цената им била доста висока. Платът обаче бил по-лесно наличен и мнозина знаели по какъв начин да шият. Не е изненадващо, че “Burda Moden ” скоро стартира да се продава освен в Германия, само че и в доста други страни.

До 1961 година нейното списание се трансформира в най-голямото фешън издание в света с тираж от 1,2 милиона копия. Ене безусловно превзема света и става кралица на модата.

След гибелта на брачна половинка си Ене покорява още една непостижима висота: през 1987 година “Burda Moden ” става първото западно списание, издавано в Съветския съюз. Така тя съумява да изтрие освен културните, само че и политическите граници.

78-годишната Ене Бурда показва своето списание на фешън ревю в Колонната зала на Московския съюзен дом. Това била същинска културна гражданска война. На всяка поканена жена била връчена подаръчна торбичка с надпис „ Модата не знае граници “. Тя съдържала образец от последния брой на списанието и комплект козметика.

Ене ръководи своята империя в продължение на 45 години и всеки месец се обръщала към читателите в писмо от страниците на списанието. Когато навършила 85 години, тя трансферирала издателството на своите трима сина. Фрайдър и Франц обаче продават своите акции на брат си Хуберт Бурда, който взема решение да поеме бизнеса.

По време на заслужената си отмора Ене взема решение най-сетне да отдели време на заниманието си и стартира да се занимава с изобразяване с маслени бои. Освен това от младостта си тя е огромна любителка на първокласните спортни коли и продължава да попълня автопарка си с нови екземпляри.

Освен това Ене Бурда е основала няколко благотворителни фондации, които способстват за развиването на културата и изкуството, грижата за възрастните хора и поддръжка на нуждаещите се в родния й град Офенбург.

Легендарната издателка умря през 2005 година на доста честна възраст. Тя беше на 96 години. Но нейният бизнес продължава да живее: през днешния ден списанието носи името “Burda Style ” и излиза на 17 езика допълнително от 100 страни по света.

През 2018 година, в чест на 110-ия рожден ден на Ене, немският ефирен канал ARD пусна филм от две елементи, разказващ историята на триумфа на тази необикновено енергична и надарена жена, която съумява да сътвори икономическо знамение със личните си ръце.

Купували ли сте в миналото списание Burda и употребявали ли сте кройките в него?

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР