Мнозина от нас се питат кога осъзнаваме стойността на парите

...
Мнозина от нас се питат кога осъзнаваме стойността на парите
Коментари Харесай

На колко години разбираме стойността на парите?

Мнозина от нас се питат по кое време осъзнаваме цената на парите и започваме действително да разбираме какъв брой костват нещата, които използваме и притежаваме. Този въпрос гложди както учените, по този начин и елементарните хора.

Родителите считат, че децата им схващат цената на парите към 10-годишна възраст. Това е интервалът, в който те стопират да имат вяра, че парите са безкрайни, осъзнават, че би трябвало да бъдат извоювани и схващат за какво е значимо да се икономисва.

Някои родители считат, че децата им схващат по какъв начин работят парите още на 5-годишна възраст. Това демонстрира изследване на банката Santander, извършено измежду над 500 деца от 5 до 15-годишна възраст, както и техните родители.

Оказва се, че момчетата са по-склонни да икономисват, в сравнение с девойките. Почти 9 на всеки 10 момчета (89%) декларират, че желаят да спестят пари за бъдещето. Това е с 12% повече, в сравнение с при девойките (77%).

На въпроса за какво желаят да спестят пари, съвсем половината деца (47%) дават отговор, че желаят да си купят захарни произведения или развлекателни артикули. Други значими фактори за икономисване при децата са джобните пари (40% желаят да икономисват за това) и парите за вървене на отмора (39%).

1/3 от децата икономисват, с цел да купят дарове за фамилията си, а всяко пето дете мисли за университета, разкрива изследването.

Над 1/4 от родителите не са научени на финансовото обмисляне от техните родители, когато са били деца. 13% от родителите настояват, че не преподават тези уроци на своите деца.

На съвсем 1/3 (32%) от родителите им се желае да са били просветени по отношение на значимостта на спестяването, когато са били дребни. Те показват решителност да научат личните си наследници за смисъла на парите.

Мнозинството от родителите (85%) считат, че имат отговорността да образоват децата си за значимостта на спестяването, до момента в който 10% мислят, че това е отговорност на учебните заведения.

" Спестяването и бюджетирането са значими житейски умения, тъй че е окуражително, че толкоз доста родители ги възприемат насериозно ", споделя Хетал Пармар, началник на спестяванията в Santander.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР