Мнозина обвиняват съветския режим за своите нещастия, така че каква

...
Мнозина обвиняват съветския режим за своите нещастия, така че каква
Коментари Харесай

Защо руските затворници татуират Ленин и Сталин на гърдите си?

Мнозина упрекват руския режим за своите несгоди, тъй че каква е уловката?

„За наказаните на гибел пандизчии нощта е ужасно време. Всички спят, само че те спят като диви животни: нащрек… Най-малкото почукване, шумолене… и към този момент две-три глави обезпокоително се надигат, вслушвайки се в нощната тишина…“  Legion Media

Това е на публикация, поместена в пронацистки вестник, отпечатан на окупираната територия на Съветския съюз през 1943 година. В публикацията създателят споделя историята на пандизчия, който избягал от разстрел, като разкрил голите си гърди, на които били татуирани портрети на Ленин и Сталин.

Въпреки че историята не е доказана, тази доктрина се популяризира надалеч отвън страниците на пропагандното издание.
„Пропуск за гроба“
 Архивна фотография

Точният генезис на тази затворническа история е незнаен. Това, което се знае сигурно, е, че някои руски пандизчии са татуирали портрети на Ленин и Сталин на гърдите си и че са се породили разнообразни теории за какво са го правили. Историята, оповестена в следения от нацистите вестник, може да не е целяла нищо друго, с изключение на да разпространява в допълнение съществуващата затворническа история.

„Осъдените на гибел си татуирали портрети на Сталин и Ленин на гърдите и на гърба си с вярата да избегнат наказването. Никой от разстрелващия отряд не би посмял да стреля в облика на [Сталин]“, изяснява създателят на в мрежата.  Legion Media

Като се има поради какъв брой мощен и всепроникващ е бил култът към личността на Сталин, не е мъчно да си представим по какъв начин членовете на разстрелния отряд се смущават и объркват, когато им се заповядва да стрелят по облика на „бащата на народите“, въпреки и татуиран на гърдите на пандизчия.

Въпреки че няма доказани данни, които да сочат, че сходни татуировки са служили като самобитен „пропуск за гроба“ за руските наказани на гибел, не е допустимо да се изключи и такава опция.  Архивна фотография

Дори и татуировките на Ленин и Сталин да не избавят живота на пандизчиите в всеобщ мащаб, може да има обособени случаи, когато са помагали.

Въпреки съмнителния си генезис, историята за татуировките, които избавят живота на пандизчиите, се популяризира в руските затвори. Новопостъпилите пандизчии, татуирали си портрети на руските водачи на гърдите, може би откровено са вярвали в силата им да спасят живота им, в случай че в миналото настъпи тежкият миг.
Знак за преданост
 Владимир Вяткин/Sputnik

Съществуват и други теории за това за какво някои пандизчии си вършат сходни татуировки.

„Татуировките на наказаните, изобразяващи Сталин и Ленин, стартират да се появяват незабавно след Октомврийската гражданска война от 1917 година. По този метод те демонстрират уважението си към потомците на личната си класа нарушители, които за първи път в историята на Русия съумяват да поемат контрола над страната. Осъдените акцентират привилегированото си състояние, принадлежността си към ръководещия елит“, споделя създателят на в мрежата.

И Ленин, и Сталин са излежавали присъди в пандизите, преди Руската гражданска война да ги изведе на върха на новото руско общество. Това изяснява принадлежността към водачите на страната, която някои пандизчии може би не са си представяли.

Епохата на Сталин обаче се характеризира с всеобщи репресии против популацията и извънсъдебни изтезания, осъществявани в всеобщ мащаб. Друга доктрина, основаваща се на този факт, твърди, че татуировките на Ленин и Сталин са били алегоричен знак на обществено смирение, което някои пандизчии са показали, надявайки се на амнистия, която в множеството случаи по този начин и не идва, до момента в който са живи.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР