Мнозина наричат този конфликт вечният конфликт, така че той няма

...
Мнозина наричат този конфликт вечният конфликт, така че той няма
Коментари Харесай

Иван Анчев специално за SafeNews: Случващото се в Израел ще отклони вниманието от Путин

Мнозина назовават този спор безконечният спор, тъй че той няма да свърши в идващите дни, месеци или години. Казвам го с голямо страдание.  Това съобщи пред камерата на SafeNews дипломатът и специалист по национална и интернационална сигурност Иван Анчев. Той отбелязва, че всичко това ще отклони вниманието от Путин.

По думите му една от аргументите за започването на спора е доближаването на Израел със Саудинска Арабия.

“След по този начин наречените Аврамови съглашения с ОАЕ и Бахрейн, напълно на път беше да се реализира един пробив в двустранните връзки със Саудитска Арабия, което щеше да пренареди целия пъзел в Близкия Изток. Саудитска Арабия е водещата мощ в сунитския ислям и в случай че тя беше постигнала договореност с Израел, щеше да се реализира един резултат на доминото, само че в позитивен смисъл. Една огромна част от останалите ислямски страни щяха да сключат сходни съглашения. Това незабавно щеше да трансформира Израел в още по-значим районен фактор. Нещо, което не се хареса на Иран ”, изясни Иван Анчев.

Той обаче не изключва, че Русия също може да има пръст в протичащото се.

“Трябва да чакаме от Русия всичко, каквото може да се намерения. След експлоадирането на спора в Близкия Изток, към този момент съвсем не се приказва за Украйна. Безспорно Русия е огромният печеливш от изострянето на обстановката, тъй като това основава предпоставки да се раздвои вниманието на интернационалната общественост ”, споделя специалистът.

По думите му това може да докара до понижаване на помоща за Украйна или да се трансферира този упрек към Израел.

“Ако се стигне до сухопътна интервенция, то ще има доста жертви или най-малко задоволителен брой, с цел да може Израел да бъде посочен за следващ път като страна, която не съблюдава човешките права ”, посочи той.

“Всичко това ще отклони вниманието от Путин и неговата клика в Кремъл ”, добавя Иван Анчев

Според него визитата на Бенямин Нетаняху в Съединени американски щати няма общо със протичащото се, защото израелският министър председател е бил по-близък с Доналд Тръмп, в сравнение с с Джо Байдън. Според него е по-важно да се обърне внимание на вътрешнополитическата сцена в Израел.

Израел беше в безусловно същата обстановка, в която беше и България – политически нестабилна. Един след различен имаше парламетарни избори, които не довеждаха до сформирането на обединения. Когато най-сетне се образува една доста причудлива коалиция, която и сега е на власт, тя изрично не срещна тази поддръжка, с която би трябвало да се употребява една ръководеща мощ. Тя е доста по-странна от тази, която имаме в България, наречена от анализаторите “сглобка ”.  Малко или доста при нас нещата работят. В Израел има едно доста ясно съмнение ”, изяснява специалистът пред SafeNews.

Той отбелязва, че част от структурите на страната, измежду които са и специфичните служби, отхвърлят да служат на държавното управление. По думите му вероятно точно това е повода офанзивата на Хамас да се случи толкоз изненадващо.

Как се живее в регионите до Газа?

“Трудно, съвсем невероятно ”, споделя Анчев “Кибуц се намира на под един километър от Газа. Поради тази причина те не могат да попаднат под отбраната на стоманения купол. Те имат две – три минути да стигнат до своите бомбоубежища. Според наредбите всяка една къща би трябвало да има свое бомбоубежище, което е построено по специфични указания. Тоест, даже да тръгнат посреднощ ракетните офанзиви, имаш две-три минути да се събудиш, да прибереш децата и да се скриете. Това е непрестанно положение, в което човек се усеща заплашен ”, споделя Анчев и добавя, че даже в детските градини и до всяка спирка има убежища.

“Тази ос на злото, която се образува – Москва, Техеран, Газа или Южен Ливан, Хизбула, като прокси на Иран, тя е реалност. Цивилизованият свят би трябвало да се опълчи на тази опасност ”, безапелационен е той

Анчев е уверен, че ще стартира сухопътна борба, която ще бъде извънредно тежка.

На въпрос какъв ще изходът от войната, специалистът дава отговор:

“По време на моето посещаване в Израел разговарях с най-различни хора. Бях в състава на една делегация в която имаше и парламентаристи от Екологичен потенциал и заради тази причина лекторите бяха на доста високо равнище – генерали от запаса, университетски преподаватели. Когато ги питах какъв е изхода, безусловно всеки един от тях споделяше: “Нямам концепция ”. Тази липса на цел, към която да се върви, ми демонстрира какъв брой надълбоко са забатачени нещата в този спор. ”

Какви са връзките сред Съединени американски щати и Израел, по какъв начин Хамас се снабди с оръжията, които употребява сега, за какво борбата ще е тежка, по какъв начин войната ще се отрази на България и за какво палестинците карат израелския народ да изнесе даже гробищата си, гледайте в изявлението на SafeNews.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР