Множество нередности са констатирани след проверка, възложена от Върховна административна

...
Множество нередности са констатирани след проверка, възложена от Върховна административна
Коментари Харесай

След проверка, констатирала множество нередности, ВАП сезира министъра на регионалното развитие и благоустройство с оглед преценка за предприемане на действия, свързани с безопасното движение по пътищата в страната

Множество нередности са установени след инспекция, предоставена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на 25.11.2021г. на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП). Тя касае знаците, маркировката и пътните такъми на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна с оглед осъществяване на всички условия за непрестанно, безвредно и комфортно придвижване. Преписката във ВАП бе формирана след тежкия пътен случай на Автомагистрала „ Струма “, при който починаха жители на Република Северна Македония.

По време на инспекцията на автомагистралите, скоростните и републикански пътища в страната от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) и ДАБДП са установени незадоволителни равнища на пътна сигурност. От отчета на ДАБДП, изпратен до ВАП, излиза наяве, че по всички автомагистрали се следят редица пропуски и несъответствия в ръководството на пътната инфраструктура. Акцентите, в т. ч. и за дейностите по поддържане и главен ремонт, са фокусирани върху пътната настилка и нейните експлоатационни качества. По първокласните пътища в страната е установено, че организацията на придвижване е в извънредно неприятно положение, както във връзка с експлоатационното положение на средствата за сигнализиране, по този начин и във връзка с сходството им с използваните нормативни документи и стандарти.

Изключително дребен брой от пътните знаци и пътната маркировка са сложени според Наредба №18 от 23 юли 2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци и Наредба №2 от 17 януари 2001 година за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, което обуславянеобходимост от незабавни дейности за привеждане на организацията на придвижване на нужното равнище, показват от ДАБДП. Според данните от инспекцията по първокласните пътища на Република България съществува голяма разнородност на ограничаващи системи за пътища, неприятна процедура на монтиране на несъвместими детайли на ограничаващи системи за пътища (ОСП), както и случаи на неспазване на условията на производителя във връзка с монтажа. Налице е и несвоевременна замяна на несъответстващи и развалени ОСП от страна на администрацията, ръководеща пътя, както и неприятна процедура на погрешно сложени такива.

Заключението на ДАБДП за пътните банкети и крайпътно пространство е, че същите не са в положително експлоатационно положение – има обрасли банкети и съществуване на забележителна растителност в крайпътното пространство. Наред с горното е открито като систематична процедура за отвеждането на повърхностните води да се построяват окопи със сечение, което още веднъж съставлява заплаха в крайпътното пространство, а в това време тези уреди не са обезопасени с ОСП. Посочена енеобходимост от незабавни дейности за привеждане на организацията на придвижване по пътищата на нужното равнище. По отношение на пътната настилка от ДАБДП обръщат внимание, че износващият слой на пътната настилка обезпечава едно от най-важните условия за безвредно напредване – сцеплението. Това е индикатор, който в процеса на употреба се утежнява. Съгласно чл.2, ал.2 от Наредба № РД-02-20-19 от 12 ноември 2012 година за поддържане и настоящ ремонт на пътищата, администрацията, ръководеща пътя, би трябвало да реализира превантивно поддържане, което всъщност има за цел да удължи експлоатационния живот на пътната настилка, а това от своя страна води до повишение на сцеплението ѝ.

На база на направения разбор от ДАБДП заключават, че е наложително изцяло възстановяване на организацията и ръководството на дейностите, свързани с капиталовия развой и с последващото поддържане на пътната инфраструктура.

Освен описаните в отчетите на контролните органи по инспекцията констатации и разкрити многочислени случаи на неспазване на използваните правила, до ВАП не е изпратена информация по отношение на обвързваните с тях решения на способния орган в сходство с предоставените му от закона благоприятни условия – съответни ограничения и дейности, ориентирани към санкциониране на отговорните лица и премахване на закононарушенията и последствията от тях. В тази връзка и въз основа на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт, ВАП сезира министъра на районното развиване и благоустройството, съгласно пълномощията му по закон в качеството на централен орган на изпълнителната власт, към който е АПИ, с оглед предприемане на всички законоустановени дейности за обезпечаване на изискуемите условия за непрестанно и безвредно придвижване по автомагистралите, скоростните пътища и републиканските пътища от първи клас в страната.

Във ВАП следва да постъпи информация по отношение на предлагането в едномесечен период.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР