Множество недоволни потребители на ВиК услуги се събраха пред сградата

...
Множество недоволни потребители на ВиК услуги се събраха пред сградата
Коментари Харесай

КЕВР подсети МРРБ да предприеме законодателни промени за въвеждане на водни помощи

Множество недоволни консуматори на ВиК услуги се събраха пред постройката на КЕВР с претенции за обществено търпими цени на водата, вложения и качество на ВиК услугите. Те стачкуваха директно преди откритото разискване в КЕВР на промените на цените на водата. По време на съвещанието жители упрекнаха КЕВР в закононарушения, а представителите на регулатора опитваха да обяснят неизбежния скок в цените. Председателят на комисията Иван Иванов разгласи краен период за показване на мнения до 17 ч. на следващия ден и насрочи за 28 декември 2018 закрито съвещание, на което се чака КЕВР да се произнесе за новогодишните цени на водата.
Тези цени са признати от КЕВР в предходни решения, с които са утвърдени бизнеплановете, признати са от общинските препоръки, от Асоциацията по ВиК и сега са в развой на осъществяване, изясни шефът на дирекция ВиК в КЕВР Ивайло Касчиев. " Ако ВиК операторите не изпълнят вложенията, включени в проектите, следва да ги наваксат, само че ние ще създадем всичко допустимо да ги подтикваме да си изпълнят вложенията и да реализират качеството на услугата. В противоположен случай КЕВР ще понижи цените в следствие ", съобщи дилекторът ВиК в регулатора. Той удостовери, че е прекомерно висока обществено посимата цена и съобщи, че по тази причина Министерство на регионалното развитие би трябвало да предложи законодателни промени, тъй че да се обезпечи подкрепяне набедните пластове на популацията - така наречен водни помощи, което от дълго време е трябвало да бъде направено.
Увеличението на цената на водата в София е голословно и незаконно, съобщи Минчо Христов, някогашен народен представител, който взе участие в разискването като жител. По думите му водните сдружения имат интерес съзнателно да вършат течове, тъй като това им носи облаги. Вместо да увеличавате цените, би трябвало да се справите със загубите на вода, сподели той на специалистите от КЕВР и уточни, че загубата на вода в София е близо 50%, а в другите европейски столици - близо 10%, в множеството случаи под 10%.
Във ВиК бранша има ужасно високи равнища на търговски загуби, не са единствено цигансикте квартали, които не заплащат, сподели Ивайло Касчиев. Той заяви, че тази година при изключителна инспекция на ВиК оператор е установено, че една година това сдружение не е отчитало един огромен консуматор, просто тъй като водомерът блокирал и никой не видял. Това е ангажимент на Министерство на регионалното развитие, на Асоциациите по ВиК, на ВиК операторите да основат такава организация, че тези търговски загуби да понижават, добави Касчиев.
България е поела ангажимент към Европейска комисия за гарантиране на вложенията във ВиК бранша и Министерство на регионалното развитие е заявило предходната година, че подобен механизъм е основан и работи, означи още Касчиев. Той посочи, че този ангажимент включва основаване на специфични банкови сметки за всеки ВиК оператор, в които да се заключват част от приходите от ВиК услуги, които да отиват единствено за вложения в обществени активи. Поискали сме от министъра годишните отчети по този механизъм, с цел да забележим какво е положението и да създадем параленост това, което сме открили при инспекциите във ВиК операторите, добави Касчиев.
Според него загубите на вода в София не приказват за несъблюдение на капиталовия проект на концесионера. По думите му " Софийска вода " регистрира задачите, сложени в бизнес проекта за понижаване на загубите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР