Множество жалби срещу безплатното саниране и новото 20-процентно самоучастие постъпват

...
Множество жалби срещу безплатното саниране и новото 20-процентно самоучастие постъпват
Коментари Харесай

Омбудсманът затрупан от жалби заради санирането

Множество тъжби против безплатното саниране и новото 20-процентно самоучастие постъпват при омбудсмана Диана Ковачева. Това оповестиха от кабинета на омбудсмана.
Тя още веднъж е изпратила писмо до министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на енергетиката Румен Радев, до министъра на финансите Асен Василев, в което се отбелязва, че хората са срещу резултатите от класирането на предложенията за осъществяване на инвестиция по процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий I " за безплатно саниране.
" Гражданското неодобрение е всеобщо и визира необятен кръг проблеми - от самото конструиране на процедурата и метода на разгласяването?, до използването на всеки един от стадиите и оповестяването на резултатите от класирането ", написа омбудсманът.
Проф. Ковачева упорства да й бъде предоставена информация за резултатите от осъществените досега инспекции, в това число и на документите за енергийна успеваемост, за нарушаванията по съответни тъжби и възражения на сдруженията на притежателите, както и за подхванатите ограничения за обезпечаване на опцията на жителите за заслужено присъединяване в процедурата по стадий I. Омбудсманът акцентира, че към момента няма изясненост на поставените от нея въпроси в предишно писмо, изпратено на 11 януари 2024 година, в което предложи провеждането на разяснителна акция, в това число на опциите жителите да получат финансиране за реализиране на енергийна успеваемост на постройките си, както и за подкрепяне на присъединяване в процеса на енергийно бедните жители.
Общественият бранител акцентира, че сдруженията на притежателите възразяват срещу качеството на енергийното проучване и неналичието на надзор върху документите за енергийна успеваемост от обследването, осъществявано в някои случаи от енергийни инспектори с незадоволителна подготвеност, което е причина за неправилна оценка за настоящото положение на постройките.
Исканията на жителите са за инспекция на документите от енергийното проучване, " преразглеждане на описите с класираните планове и възобновяване на разноските по отношение на присъединяване в процедурата на притежателите, поради заблуждаващата осведомителна акция ", се добавя още в писмото и се упорства страната да обезпечи спомагателен кредитен запас за самоучастие в идващия стадий.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР