Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно

...
Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно
Коментари Харесай

За паралелната българска държава и паралелното българско правосъдие и една предизвестена непроверка

Множество обстоятелства излизат нескрито към паралелната българска страна, намерила едно от проявленията си в паралелното българско правораздаване със своите представители на приблизително до високо равнище в лицето на Петър Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса. И до момента в който незаконният темперамент на активността на групите, свързани с тези две лица, става все по-виден, някак контрафактично на действителността държавните институции като да сътворяват паралелни обстоятелства. Например, излиза тъй че уязвимо душевен лице заплашва голям брой съдии и прокурори, демонстрира поредно държание, познание и умеене да прави това /т.нар. Червен пират/. А паралелна комисия в Народното събрание организира учестени съвещания, без опцията да откри каквито и да било правно значими условия за една евентуална инспекция и следствие. Но въпреки всичко, смисълът от тази комисия би бил и прокуратурата, или по-скоро остатъците от нея, и нарочната комисия във Висшия правосъден съвет да не могат да подминат показанията на значими за следствието лица.

В тази връзка можем да си спомним за един действителен – освен това на конституционно равнище – държавен орган, а точно Инспекторатът към Висшия правосъден съвет /ИВСС/. Това административно туловище, обрасло с инспектори и техните правни и механически помощници с открит щат, има някои основни пълномощия. Да кажем в резюме – посредством своите нарочни и планувани инспекции може да откри по какъв начин са управлявани преписките и делата в съдилищата и прокуратурата, да прави инспекции за честност на съдиите, прокурорите и следователите и, не на последно място, обобщава на годишна база положителните и неприятните практики при спазването на етичните стандарти.

Настоящият състав на Инспектората е с изминал мандат. Както знаем, през април 2015 година Народното събрание избира Теодора Точкова за основен контрольор в ИВСС. Тя упражнява пълномощията си от същия месец. Мандатът ѝ е 5 години.

През февруари 2016 година е определен и настоящият състав на Инспектората. Десетимата инспектори са с мандат от 4 година и са встъпили в служба през март 2016 година

При обзор на активността на Инспектората от април 2015 година насам – т.е. през мандата и на основния контрольор и на инспекторите – в никакъв случай не е проверявана Софийската градска прокуратура /СГП/ – ето за облекчение на читателяза мандата на този инспекторат, подредени по последователност от стр. 1 до стр. 90. Така да вземем за пример, проверявани са двете висши съдилища, Върховната касационна прокуратура, закритите към този момент профилирани съдилища и прокуратури, неведнъж Софийската районна прокуратура, всички софийски съдилища и прокуратури, в това число военните, обаче в никакъв случай и по никакъв мотив ИВСС не влиза в СГП. А до първи март тази година следственият отдел на СГП е виновен за следствието на съдии, прокурори и следователи. Потенциалното им обвинение и предаване на съд все по този начин стои като обвързване на СГП.

Един от водещите правила съгласно съдоустройствения закон за работата на Инспектората към Висш съдебен съвет е обективността. А какъв брой справедлив е един държавен орган, комуто е известно най-малко от лятото на 2020 година, че има основни проблеми и в СГП, само че той някак все не стига до нея?

Та, в случай че ще си играем на комисии и чуване, не е ли редно госпожа Точкова и някои от инспекторите да отговорят и те на някой и различен въпрос. Иначе по какъв начин да разберем кой възнамерява работата на Инспектората и кой и за какво не стига до Софийската градска прокуратура. Кой?

*Анализ на правния специалист Иван Брегов отИнститута за пазарна стопанска система, оповестен без редакции.

*Заглавието е наdarik.bg
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР